Poznati čečenski bloger i kritičar Kadirova ubijen u Švedskoj

Nekoliko osoba početkom 2021. dobilo je duge zatvorske kazne zbog pokušaja likvidacije Abdurahmanova, jedan od njih tada kazao da je djelovao u ime čečenskih vlasti koje su mu obećale 50.000 eura

2510 pregleda 0 komentar(a)
Abdurahmanov, Foto: youtube.com/@AbuSaddamShishani
Abdurahmanov, Foto: youtube.com/@AbuSaddamShishani

Tumso Abdurahmanov, poznati kritičar čečenskog lidera Ramzana Kadirova ubijen je u Švedskoj, saopštile su kolege blogera za ruski servis Radija Slobodna Evropa. Abdurahmanov je ubijen tokom noći između 1. i 2. decembra.

Švedske vlasti nisu o tome ništa saopštile, sem da nemaju informacije o tome gdje se Abdurahmanov nalazi.

Čečenski opozicioni kanal na Telegramu, 1ADAT je 5. decembra je takođe potvrdio da je Aburahmanov ubijen i da je njegov brat Muhamad Abdurahmanov pod zaštitom sigurnosnih snaga Švedske.

Vijest da je Abdurahmanov (36) ubijen pojavila se na društvenim mrežama 1. decembra, ali nije mogla biti potvrđena.

Čečenske opozicione grupe izvijestile su da nisu mogle da kontaktiraju blogera i da su njegovi predstavnici rekli da nisu bili u kontaktu sa njim ili sa njegovim bratom.

U januaru 2021. nekolicina ruskih državljana iz Čečenije dobili su duge zatvorske kazne u Švedskoj zbog pokušaja ubistva Abdurahmanova u februaru 2020.

Jedan od njih, Ruslan Mamajev je svjedočio da je djelovao u ime čečenskih vlasti koje su mu obećale da će mu platiti 50.000 eura.

Kadirov, koji je na vlasti u Čečeniji od 2007. često je optuživan od strane ruskih i međunarodnih grupa za ljudska prava da krši ljudska prava otmicama, mučenjem, vansudskim ubistvima i napadima na LGBT zajednicu.

Abdurahmanov, popularni Jutjub bloger koji je oštro kritikovao Kadirova i njegovu vladu u Čečeniji, napustio je Rusiju 2015. Dobio je politički azil u Švedskoj.