Inflacija u Turskoj u padu prvi put u više od godinu dana

Erdogan je tražio da kamatna stopa do kraja godine bude jednocifrena. Turska centralna banka je 24. novembra odlučila da snizi kamatnu stopu na 9 odsto, nakon serije sličnih velikih smanjenja uprkos visokoj inflaciji

1347 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Godišnja inflacija u Turskoj je u novembru blago smanjena prvi put poslije konstantnog rasta tokm nešto više od godinu dana, objavio je danas turski statistički institut.

Potrošačke cijene za ovu godinu porasle su 84,39 odsto u novembru u odnosu na rast od 85,51 odsto u oktobru. Mjesečna stopa inflacije je u novembru iznosila 2,88 odsto, u poređenju sa 3,51 odsto u prethodnom mjesecu.

To je prvi put da je godišnja inflacija smanjena od maja 2021. godine.

Dok su pandemija i ruska invazija na Ukrajinu podstakle inflaciju širom svijeta, ekonomisti vjeruju da je inflaciju u Turskoj podstaklo uvjerenje predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana koji tvrdi da povećanje kamatnih stopa izaziva inflaciju.

Tradicionalno ekonomsko razmišljanje kaže da povećanje kamatnih stopa pomaže da se inflacija stavi pod kontrolu.

Erdogan je tražio da kamatna stopa do kraja godine bude jednocifrena. Turska centralna banka je 24. novembra odlučila da snizi kamatnu stopu na 9 odsto, nakon serije sličnih velikih smanjenja uprkos visokoj inflaciji.

Erdogan je rekao da se očekuje da će njegov model, koji daje prednost rastu, investicijama, zapošljavanju i izvozu, dati rezultate u novoj godini.

Najveći rast godišnjih cijena zabilježen je u sektoru saobraćaja, od 107 odsto, a zatim slijede cijene hrane i bezalkoholnih pića od 102,55 odsto.

Neki stručnjaci su doveli u pitanje brojke državnih instituta, a Grupa za istraživanje inflacije, koju čine nezavisni ekonomisti, saopštila je danas da je stvarna stopa inflacije u Turskoj za novembar 170,7 odsto.