Kijev pokazao da može pogoditi Moskvu?

U novom talasu raketnih napada Moskva ponovo udarila na ključnu infrastrukturu Ukrajine, Kijev tvrdi da je oborio većinu projektila

17099 pregleda 1 komentar(a)
Satelitski snimak Engels baze u Rusiji, Foto: REUTERS
Satelitski snimak Engels baze u Rusiji, Foto: REUTERS

Ukrajina je juče saopštila da je Rusija uništila domove na jugoistoku zemlje i oštetila energetsku infrastrukturu u mnogim djelovima zemlje u novom talasu raketnih napada, dok je Moskva saopštila da su ukrajinski dronovi napali dvije vazduhoplovne baze duboko na teritoriji Rusije stotinama milja daleko od linija fronta.

Nova raketna paljba se već danima očekuje u Ukrajini, a dogodila se upravo kada je trebalo da se završe vanredna isključenja struje, pošto je popravljena ranije nanijeta šteta. Usljed napada, djelovi Ukrajine su se ponovo našli u mraku, bez struje i vode na temperaturi ispod nule, prenio je Rojters.

Međutim, Kijev tvrdi da je uspio da obori većinu ruskih projektila.

Istražitelji u blizini tijela stradalih od šrapnela tokom ruskog raketnog napada u Zaporožju
Istražitelji u blizini tijela stradalih od šrapnela tokom ruskog raketnog napada u Zaporožju foto: Rojters

U međuvremenu ukrajinski dronovi napali su dvije vazduhoplovne baze u Rjazanu i Saratovu u južnom i centralnom dijelu Rusije, pri čemu su stradala trojica vojnika, ranjena su četvorica i oštećene su dvije letjelice, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Ukrajina nije direktno preuzela odgovornost za napade. Ukoliko Kijev zaista stoji iza njih, onda će to biti najdublji napadi na teritoriji Rusije od kako je Moskva napala Ukrajinu 24. februara.

U jednoj od meta, Engels bazi blizu grada Saratova, oko 730 kilometara jugoistočno od Moskve, smješteni su bombarderi koji pripadaju ruskim strateškim nuklearnim snagama.

”Režim Kijeva, u cilju onemogućavanja ruskih letjelica dalekog dometa, pokušao je da koristeći sovjetske bespilotne letjelice napadne vojne baze Djagilevo, u regionu Rjazan, i Engels, u regionu Saratov”, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva odbrane.

Dodaje se da je dronove, koji su letjeli nisko, presrela protivvazdušna odbrana i da su oboreni usljed čega su njihovi ostaci nanijeli manju štetu na dvije letjelice. Smrtni slučajevi su prijavljeni u Rjazan bazi, 185 kilometara jugoistočno od Moskve.

Rusko ministarstvo odbrane nazvalo je napade dronovima terorističkim činom sa ciljem nanošenja štete ruskoj mlaznoj avijaciji.

Uprkos tome, navodi se da je Rusija odgovorila “masovnim udarom na vojni kontrolni sistem i druge objekte odbrambenog kompleksa, komunikacione centre, energetske i vojne jedinice Ukrajine koristeći oružje visoke preciznosti” u kojima je svih 17 predviđenih meta pogođeno.

Stanovnici Kijeva u metrou tokom ruskih napada
Stanovnici Kijeva u metrou tokom ruskih napadafoto: REUTERS

Ukrajina je sa druge strane navela da je oborila najmanje 60 od preko 70 projektila koje je juče ispalila Rusija - u novom napadu na ključnu infrastrukturu usljed čega je došlo do prekida u snabdijevanju strujom, grijanjem i vodom u mnogim djelovima zemlje.

Snage Kijeva demonstriraju sve veću sposobnost da pogode strateške ruske mete daleko izvan linije fronta koja se proteže 1100 kilometara na jugu i istoku Ukrajine, navodi Rojters.

Saratov se nalazi najmanje 600 kilometara od najbliže ukrajinske teritorije. Ruski analitičari su na društvenim mrežama objavili da ako Ukrajina može da pogodi mete tako duboko unutar Rusije, onda takođe može da pogodi i Moskvu.

U prethodnim misterioznim eksplozijama oštećena su skladišta oružja i goriva u regionima blizu Ukrajine i uništeno je najmanje sedam aviona na Krimu.

Kijev nije preuzeo odgovornost ni za jednu od eksplozija, navodeći samo da je to “karma” za rusku invaziju.

”Ako nešto lansirate u vazdušni prostor druge zemlje, prije ili kasnije neidentifikovani leteći objekti će se vratiti na njihovu tačku polaska”, objavio je na Tviteru Mihailo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika.

Moskva napada ukrajinsku energetsku infrastrukturu skoro svake nedjelje od početka oktobra kada je bila primorana da se povuče sa određenih pozicija na frontu.

Ovog puta, policija u Moldaviji je prijavila da je pronašla djelove projektila na svojoj teritoriji blizu granice sa Ukrajinom.

Rakete su pogodile Zaporožje, gdje su stradale dvije osobe, kao i energetska postrojenja u Kijevu u Vinjici u centralnoj Ukrajini, Odesi na jugu i Sumiju na sjeveru, kazali su zvaničnici.

Oko četrdeset odsto regiona Kijeva juče je bilo bez struje, kazao je regionalni guverner Oleksij Kuleba.

Rusija tvrdi da je cilj napada onesposobljavnje ukrajinske vojske. Kijev sa druge strane optužuje Moskvu da su joj meta civili, što predstavlja ratni zločin.

Bonus video: