NATO: Rusija pokušava da zamrzne borbe u Ukrajini i spremi se za ofanzivu na proljeće

Najteže borbe trenutno se vode oko istočnog grada Bahmuta, koji ruske snage pokušavaju da zauzmu mjesecima

5895 pregleda 3 komentar(a)
Stoltenberg, Foto: REUTERS
Stoltenberg, Foto: REUTERS

Rusija nastoji da zamrzne borbe u Ukrajini tokom zime kako bi ojačala svoje snage za novi napad na proljeće, izjavio je generalni sekretar NATO -a Jens Stoltenberg.

"Ono što sada vidimo jeste da Rusija pokušava da nametne neku vrstu zamrzavanja u ratu, makar na kratko, kako bi se pregrupisala, popravila, oporavila i onda pokušala da pokrene veću ofanzivu sljedećeg proljeća", rekao je Stoltenberg na javnom skupu koji je organizovao britanski dnevnik Fajnenšel tajms.

Stoltenberg je rekao da članice NATO -a nastavljaju sa snabdijevanjem Ukrajine oružjem i podrškom "bez presedana", uprkos zabrinutosti zbog mogućeg iscrpljivanja zapadnih zaliha.

Najteže borbe trenutno se vode oko istočnog grada Bahmuta, koji ruske snage pokušavaju da zauzmu mjesecima.

SAD očekuju da će se borbe nastaviti "smanjenim tempom" u narednim mjesecima, jer obje strane nastoje da obnove svoje snage.

Stoltenberg je rekao da nema informacija o navodnim ukrajinskim napadima bespilotnim letjelicama na vazdušne baze u Rusiji, pošto su američke vlasti saopštile da ne ohrabuju takve napade iz Ukrajine.

Generalni sektrar NATO je ocijenio da trenutno nisu ispunjeni uslovi za mirno rješavanje sukoba, jer Rusija "nije pokazala znake posvećenosti pregovorima uz poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine".