Šolc: Pristupanje Zapadnog Balkana EU u interesu Njemačke

Njemački kancelar pohvalio odluku ministara unutrašnjih poslova država članica EU da se Hrvatska primi u Šengen zonu i dodao da bi i Bugarskoj i Rumuniji trebalo odobriti da pristupe

1782 pregleda 4 komentar(a)
Šolc, Foto: Reuters
Šolc, Foto: Reuters

Njemački kancelar Olaf Šolc pozdravio je oživljavanje pregovora o pridruživanju država Zapadnog Balkana Evropskoj uniji (EU), navodeći da je pristupanje balkanskih zemalja u interesu Njemačke.

„U njemačkom i evropskom interesu je da ostatak Balkana postane dio EU“, rekao je Šolc pred parlamentom u Berlinu, uoči jednodnevnog samita EU u Briselu.

On je pohvalio odluku ministara unutrašnjih poslova država članica EU da se Hrvatska primi u Šengen zonu i dodao da bi i Bugarskoj i Rumuniji trebalo odobriti da pristupe, prenosi Tanjug.

Šolc je istakao i da je EU jedinstvena u podršci Ukrajini i da pokušaji potkopavanja vrijednosti Unije blokiranjem spoljnopolitičkih mjera neće uspjeti.

"Svako ko misli da može da potkopa vrijednosti EU, na koje se svaka država članica obavezala, blokiranjem njene spoljne i bezbjednosne politike, neće uspjeti", rekao je Šolc.

Bonus video: