Meksički karteli i kriminalci u EU sarađuju u švercu droge u Evropu

U izvještaju se navodi da meksičke i evropske kriminalne bande podmićuju zvaničnike u javnim i privatnim sektorima da pomognu u krijumčarenju narkotika

17275 pregleda 7 komentar(a)
Pripadnici specijalne jedinice meksičke vojske u bezbjednosnoj operaciji u državi Sinaloa, Foto: Reuters
Pripadnici specijalne jedinice meksičke vojske u bezbjednosnoj operaciji u državi Sinaloa, Foto: Reuters

Meksički karteli i kriminalne grupe u Evropskoj uniji sarađuju u švercu metamfetamina i kokaina iz Latinske Amerike u Evropu, prema izvještaju koji su danas objavili Europol i američka Uprava za borbu protiv droga (DEA).

Prema izvještaju, prvoj takvoj zajedničkoj inicijativi koja uključuje obje agencije, i meksičke i evropske kriminalne bande podmićuju zvaničnike u javnim i privatnim sektorima da pomognu u krijumčarenju droge.

Kriminalci se takođe infiltiraraju u transportne i trgovinske kompanije kako bi sakrili pošiljke, ili osnivaju svoje firme uz pomoć pojedinaca koji kriju identitet, piše u izvještaju koji je prenio Rojters.

Europol, agencija EU za sprovođenje zakona, i EMCDDA, agencija EU za narkotike, upozorile su u maju da Evropa postaje centar za proizvodnju kokaina kao i tranzitna tačka za njegovo otpremanje u druge regione svijeta, usljed porasta proizvodnje u Južnoj Americi i unapređenja evropskih kapaciteta za preradu sirove droge.

Karteli šalju drogu u Evropu morskim ili vazdušnim putem, obično skrivenu u hrani, građevinskom materijalu i robi poput filtera za vodu i drvenih dovratnika, navodi se u izvještaju. Kada stigne u EU, lokalne kriminalne mreže je prebacuju na krajnja odredišta u Evropi i šire.

Odredište metamfetamina je često izvan EU, koja postaje samo tranzitna tačka, prije otpremanja droge na profitabilnija tržišta u Okeaniji i Aziji.

„Prema nekim indicijama, meksičke kriminalne grupe su umiješane u rad laboratorija za preradu kokaina na teritoriji EU,“ stoji u izvještaju.

Rojters navodi da glavni meksički karteli popu Sinaloe i Halisko nueva generasion imaju velike oblasti uticaja u Meksiku i učestvuju u brutalnom nasilju za kontrolu puteva droge.

Italijanske vlasti su 2020. otkrile švercersku operaciju pripadnika Sinaloe i njihovih saradnika iz EU. Holandija, Belgija i Španija su takođe posljednjih godina demontirale nelegalne proizvodne pogone povezane sa meksičkim državljanima, stoji u izvještaju.

Upozorava se da bi veće prisustvo kartela na teritoriji EU moglo dovesti do porasta nasilja i većeg profita za meksičke kriminačne mreže.

Bonus video: