Ukrajinski zvaničnik: Ruski napad dronom nanio ozbiljnu štetu Kijevskoj oblasti

Ruske vojne jedinice će sprovesti "taktičke vježbe" u Bjelorusiji, koja se graniči s Ukrajinom

36427 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ažurirano: 19.12.2022. 22:20h
Završeno
17:27h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zatražio je od država Zajedničkih snaga za brzo djelovanje (JEF) dostavu sistema protivvazdušne odbrane Ukrajini, kako bi se odbranila od Rusije.

"Molim vas da povećate mogućnost dostave protivvazdušnih sistema našoj zemlji i tako pomognete da naši partneri ubrzaju donošenje relevantnih odluka", rekao je Zelenski britanskom premijeru Rišiju Sunaku u videopozivu, prenose agencije.

Samit JEF-a odvržava se u Rigi, a tu grupu čine Velika Britanija, Danska, Island, Litvanija, Letonija, Estonija, Norveška, Finska, Švedska i Holandija.

Zelenski se, osim Sunaku, sa istom molbom obratio ministrima odbrane Holandije, Švedske, Litvanije i Danske, tražeći od njih tenkove, topovske sisteme Arčer, projektile Nasam i Stinger, kao i samohodne carske haubice.

11:09h

Napad ruskog drona nanio je "prilično ozbiljnu” štetu u Kijevskoj oblasti, a tri oblasti u regionu su ostale bez napajanja, rekao je guverner Aleksij Kuleba.

Rusija je pustila 35 dronova "kamikaze“ na Ukrajinu u ranim jutarnjim satima, dok je mnogo ljudi spavalo, pogodivši kritičnu infrastrukturu u Kijevu i okolini u trećem vazdušnom napadu Moskve na ukrajinsku prijestonicu u šest dana, prenosi Rojters. 

10:35h

Ruske vojne jedinice će sprovesti "taktičke vježbe" u Bjelorusiji, koja se graniči s Ukrajinom, javila je danas novinska agencija Interfaks pozivajući se na Ministarstvo odbrane Rusije.

Nije navedeno kada će se te vojne vježbe održati ali je vijest objavljena u vrijeme kada se očekuje dolazak ruskog predsjednika Vladimira Putina u Minsk na razgovore sa bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom.

"Biće data konačna procjena kapaciteta i borbene spremnosti jedinica... kada se završe taktičke vježbe bataljona", saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane prenosi Interfaks, ne navodeći kada i gdje će se vježbe odvijati.

Putin dolazi u posjetu Minsku deset mjeseci poslije početka ruske ofanzive u Ukrajini koja je pokrenuta s više mjesta, uključujući i s bjeloruske teritorije.

Bjelorusija je u oktboru objavila formiranje zajedničkih snaga sa Rusijom a više hiljada ruskih vojnika stiglo je u Bjelorusiju.

To je izazvalo strah da bi bjeloruske snage mogle da se pridruže ruskim vojnicima u njihovoj intervenciji u Ukrajini.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je sinoć da je "zaštita granice sa Rusijom i Bjelorusijom" takođe "stalni prioritet".

"Pripremamo se za sve moguće scenarije odbrane" rekao je Zelenski u svom dnevnom obraćanju naciji poslije sastanka sa komandantima ukrajinske vojske.

Lukašenko je više puta rekao da ne namjerava da šalje bjeloruske vojne jedinice u Ukrajinu.

07:28h

Dvjesta devedeset deveti je dan rata u Ukrajini.

Devet bespilotnih letjelica iranske proizvodnje oboreno je rano jutros u vazdušnom prostoru Kijeva, saopštila je vojna administracija Glavnog grada u aplikaciji na Telegramu.

"U Kijevu se nastavlja vazdušna uzbuna“, saopštila je administracija, prenosi Rojters. 

Poručili su da je na djelu protivvazdušna odbrana.

Izmjena: 11:12h

Bonus video: