U Berlinu ove godine više od dvije hiljade krivičnih prijava protiv klimatskih aktivista

Policajci su zbog radikalnih protesta proveli 220.000 dodatnih radnih sati na ulici – osmatrali su raskrsnice i zgrade, zbrinjavali demonstrante koji se lijepe za asfalt, preusmjeravali saobraćaj

4888 pregleda 2 komentar(a)
Protest u Minhenu (Ilustracija), Foto: Reuters
Protest u Minhenu (Ilustracija), Foto: Reuters

Samo u glavnom gradu Njemačke, Berlinu, ove godine je podnijeto 2.200 krivičnih prijava protiv klimatskih aktivista kojima je već izrečeno 600 novčanih kazni, izjavila je šefica berlinske policije Barbara Slovik.

Aktivisti su, kako je rekla agenciji dpa, od sredine januara 276 puta blokirali ulice u Berlinu. Do sredine decembra dogodile su se još 42 druge akcije aktivista, od kojih se neke smatraju krivičnim djelima.

Policajci su, dodaje Slovik, zbog radikalnih protesta proveli 220.000 dodatnih radnih sati na ulici – osmatrali su raskrsnice i zgrade, zbrinjavali demonstrante koji se lijepe za asfalt, preusmjeravali saobraćaj, prenosi Dojče vele.

Grupa "Posljednja generacija" počela je blokade u drugoj polovini januara ove godine, a od oktobra je ta grupa radikalnih aktivista proširila djelovanje po cijeloj Njemačkoj.

Prema rečima Slovik, u toj grupi je oko 500 osoba iz Berlina.

Njihove akcije su ponekad drastične, posipaju slike u muzejima sosom od paradajza ili se lijepe za ramove, lijepe se na ulicama i aerodromima, pa su jednom na nekoliko sati zaustavili berlinski aerodrom.

Bonus video: