Zelenski: Želim jednu stvar svima nama – pobjedu

"Neka ovo bude godina povratka. Povratka vojnika njihovim porodicama, zatočenika domovima, povratka izbjeglih u Ukrajinu. Povratka svih naših teritorija..." - kazao je ukrajinski predsjednik

26190 pregleda 56 komentar(a)
Zelenski, Foto: Reuters
Zelenski, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.01.2023. 23:34h
Završeno
19:16h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u svom prvom ratnom novogodišnjem govoru poželio Ukrajincima pobjedu.

"Neka ovo bude godina povratka. Povratka vojnika njihovim porodicama, zatočenika domovima, povratka izbjeglih u Ukrajinu. Povratka svih naših teritorija. Privremeno okupirani djelovi će zauvijek biti slobodni..." - kazao je on u video-obraćanju.

"Spremni smo da se borimo za to. Zato je svako od nas ovdje. Zato sam ovdje. Slava Ukrajini", poručio je Zelenski.

14:33h

Udari na više ukrajinskih gradova među kojima i Kijev pred Novu godinu, ciljali su postrojenja za proizvodnju dronova, da bi se osujetili planirani "teroristički" napadi, saopštila je danas ruska vojska.

"Ruske oružane snage su 31. decembra sprovele precizni vazdušni napad dugog dometa na ukrajinske vojne instalacije uključene u proizvodnju borbenih dronova koji se koriste za terorističke napade na Rusiju", navelo je rusko ministarstvo odbrane u dnevnom izvještaju.

Ruska vojska je najavila takođe da nastavlja svoju ofanzivu u regionu Donjecka na istoku Ukrajine gdje je trenutno koncentrisan najveći dio borbi.

12:37h

Ukrajinske vazduhoplovne snage objavile su danas da su tokom novogodišnje noći oborile 45 dronova iranske proizvodnje koje je lansirala Rusija.

"U noći od 31. decembra 2022. do 1. januara 2023. ruski osvajači su napali Ukrajinu dronovima kamikazama Shahed-131/136 iranske proizvodnje", saopštile su ukrajinske vazduhoplovne snage.

Prema njima, 13 dronova oboreno je prije ponoći, a 32 poslije ponoći.

Nije precizirano da li su drugi dronovi pogodili svoje mete.

Šef policije u Kijevu Andrij Nebitov je objavio na Fejsbuku fotografiju koja prikazuje ostatke jednog od dronova, na kojima je poruka: "Srećna Nova godina" na ruskom.

"To je sve što je potrebno da znate o terorističkoj državi i njenoj vojsci", napisao je on.

Novinari agencije Frans pres čuli su eksploziju iznad Kijeva oko jedan sat poslije ponoći i dolaska 2023. godine. To se desilo poslije jučerašnjeg dana obilježenog granatiranjima kada je stradala najmanje jedna osoba a desetine su ranjene.

S druge strane, proruske vlasti na istoku Ukrajine objavile su da je jedan civil poginuo u ukrajinskom grantairanju danas u Jasinuvati, u oblasti Donjeck.

Prema njihovim tvrdnjama, ukrajinska vojska takođe je gađala Donjeck i susjedni grad Makejevku, odmah poslije ponoći, a tada je ranjeno 15 ljudi.  

09:21h

U Kijevu je nešto poslije ponoći odjeknula eksplozija, saopštile su ukrajinske vlasti.

"U glavnom gradu je odjeknula eksplozija. Sistem protiv-vazdušne odbrane je u funkciji da zaštiti Kijev od ruskih napada", izjavio je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.

Za sada nema izvještaja o eventualnim žrtvama eksplozije koja se dogodila oko sat poslije ponoći.

Eksplozije su se čule i nakon toga, bez direktnih izvještaja o šteti, prenosi Rojters.

Bilo je i neslužbenih izvještaja o eksplozijama u južnoj regiji Hersonu i sjevernoj regiji Žitomir.

Nekoliko ukrajinskih gradova, uključujući Kijev, bilo je u subotu na meti ruskih napada. Jedna osoba je poginula i oko 30 je povrijedjeno.

Izmjena: 11:09h

Bonus video: