EP pokreće ukidanje imuniteta za dva evroparlamentarca

Kako je danas saopštio EP, predsjednica Metsola je zatražila od svih službi i komiteta da ovoj proceduri daju prioritet, sa ciljem da ona bude završena do 13. februara

4911 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola pokrenula je danas hitnu proceduru za ukidanje poslaničkih imuniteta za dva evroparlamentarca, na zahtjev belgijskih pravosudnih organa zbog istrage krupnog korupcionaškog skandala koji potresa politiku Evropske unije (EU).

Kako je danas saopštio Evropski parlament, predsjednica Metsola je zatražila od svih službi i komiteta da ovoj proceduri daju prioritet, sa ciljem da ona bude završena do 13. februara.

Pres služba Evropskog parlamenta nije identifikovala dvoje evroparlamentaraca, ali prema podacima dvije osobe koje su upućene u predmet, a nemaju dozvolu da govore javno zbog tekuće istrage, u pitanju su Andrea Kozolino iz Italije i Mark Tarabela iz Belgije.

Obojica su pripadnici evroparlamentarne grupe Socijalisti i Demokrati. Trabela, u čiju kuću je prošlog mjeseca upala policija, tvrdi da nije uradio ništa nezakonito. AP je pokušao da dobije izjave i od Kozolina i od Tarabele.

Protiv treće evroparlamentarke, Eve Kaili iz Grčke, već je podignuta optužnica u vezi sa skandalom, a u koji su navodno umiješani zvaničnici Katara i Maroka, osumnjičeni za trgovinu uticajem na ekonomske i političke odluke - davanjem poklona i novca.

Kalili je optužena za korupciju, članstvo u kriminalnoj organizaciji i za pranje novca. Ona je u pritvoru od 9. decembra, a njen partner Frančesko Đorđi, savjetnik u Evropskom parlamentu, takođe je u zatvoru na osnovu optužnice istog sadržaja kao ona koja tereti Evu Kalili.

Ona je razriješena dužnosti potpredsjednice Evropskog parlamenta nakon što je protiv nje podignuta optužnica. Uživala bi imunitet od krivičnog gonjenja, ali je izvedena pred sudiju nakon što je belgijska policija izvršila racije na raznim lokacijama u Briselu i našla ogromne svote gotovog novca u njenom stanu.

Bonus video: