Njemačka doktorka osuđena na zatvor, izdavala lažna kovid uvjerenja

Tokom suđenja tvrdila je da je nošenje maski štetno po zdravlje ljudi

3986 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Njemačka doktorka osuđena je na dvije godine i devet mjeseci zatvora, jer je nezakonito dozvolila da više od 4.000 osoba ne nosi zaštitne maske tokom pandemije koronavirusa.

Regionalni sud u gradu Vajnhajmu, na jugozapadu zemlje, potvrdio je da je doktorka osuđena za izdavanje lažnih zdravstvenih uvjerenja pacijentima iz cijele Njemačke, od kojih većinu nikada nije srela, niti pregledala.

Doktorka je tokom suđenja tvrdila da je nošenje maski štetno po zdravlje ljudi.

Pored zatvorske kazne izrečena joj je trogodišnja zabrana rada i kazna od 28.000 eura, koliko je dobila za izdavanje ljekarskih uvjerenja. Njen kancelarijski pomoćnik kažnjen je sa 2.700 eura. Advokat doktorke namjerava da uloži žalbu na presudu.

Desetine pristalica te doktorke okupile su se ispred suda u Vajnhajmu, sjeverno od Hajdelberga, nezadovoljne presudom i njemačkim ograničenjima zbog pandemije. Njemačka je prošle godine ukinula mjeru obaveznog nošenja maski u mnogim zatvorenim prostorima, iako je i dalje na snazi obaveza njihovog nošenja u vozovima na duge relacije, u ljekarskim ordinacijama, bolnicama, domovima za stare i u nekim regionalnim javnim prevozima.

Bonus video: