Njemačka odbila pregovore o obeštećenju za Drugi svjetski rat, Poljska se obratila UN

Sve vrijeme ovog dugotrajnog spora Njemačka je insistirala da je to pitanje zatvoreno odlukama donijetim tokom komunističkih vremena, kada je Varšava odustala da traži reparacije. Poljska kaže da je to bilo pod pritiskom Moskve i da nije pravno obavezujuće, a u oktobru je poslala zvaničan zahtjev za odštetu

13308 pregleda 13 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Poljska je danas saopštila da ju je Njemačka obavijestila da ne namjerava da se uključi u pregovore o bilo kakvoj reparaciji (obeštećenju) za Drugi svjetski rat, jer Berlin smatra da je to pitanje zatvoreno.

Poljsko Ministarstvo spoljnih poslova je takođe saopštilo da se obratilo Ujedinjenim nacijama za podršku da dobiju kompenzaciju za oko 1.300 milijardi dolara procijenjenih gubitaka pretrpljenih tokom nacističke okupacije 1939-45.

Sve vrijeme ovog dugotrajnog spora Njemačka je insistirala da je to pitanje zatvoreno odlukama donijetim tokom komunističkih vremena, kada je Varšava odustala da traži reparacije. Poljska kaže da je to bilo pod pritiskom Moskve i da nije pravno obavezujuće, a u oktobru je poslala zvaničan zahtjev za odštetu.

Ministarstvo spoljnih poslova Poljske je saopštilo da je u zvaničnoj noti od 28. decembra Vlada u Berlinu saopštila da je "pitanje reparacija i kompenzacija za ratne gubitke i dalje zatvoreno i njemačka vlada ne namjerava da otvara pregovore o toj temi".

Poljsko Ministarstvo je obećalo da će nastaviti svoje napore i saopštilo da se Vlada u utorak obratila generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu i drugim najvišim zvaničnicima UN tražeći "saradnju i podršku" da Poljska dobije ratne reparacije.

Zasad nema komentara UN o tome.

Šimon Šinkovski vel Šek, ministar Poljske za evropske odnose, rekao je da je "moralna obaveza" Vlade da traži reparacije, ali da se vrijeme potrebno za bilo kakav ishod "ne broji mjesecima, već godinama, možda čak i generacijama".

Poljska desničarska vlada se u svom drugom mandatu suočava s krizom zbog skoka inflacije i velikom potrošnjom na socijalne mjere, a najesen je čekaju izbori.

Bonus video: