Stara nacistička karta pokrenula potragu za blagom u Holandiji

Naoružane detektorima za metal i lopatama, grupe su lutale poljima koja okružuju ruralni Omeren na istoku zemlje nakon što je holandski nacionalni arhiv u utorak objavio kartu

1911 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Omerena, Foto: Reuters
Detalj iz Omerena, Foto: Reuters

Stara karta za koju se vjeruje da označava mjesto gdje su njemački vojnici u Drugom svjetskom ratu sakrili blago vrijedno milione eura, podstakla je ove nedjelje maštu amaterskih lovaca na blago u Holandiji.

Naoružane detektorima za metal i lopatama, grupe su lutale poljima koja okružuju ruralni Omeren na istoku zemlje nakon što je holandski nacionalni arhiv u utorak objavio kartu, prenosi N1.

Arhiv je rekao kako se veruje da karta pokazuje gdje su nacistički vojnici sakrili četiri velike kutije pune dijamanata, rubina, zlata, srebra i svih vrsta nakita koji su opljačkali nakon eksplozije u banci u avgustu 1944. godine.

Kartu je nabavio od njemačkog vojnika ubrzo nakon rata, holandski institut koji je bio zadužen za praćenje njemačkog kapitala u Holandiji nakon što je zemlja oslobođena od nacističke okupacije 1945. godine.

Karta je objavljena ove nedjelje jer je isteklo maksimalno razdoblje od 75 godina tokom kojeg je morala biti povjerljiva.

Iako se postojanje blaga nikada nije moglo u potpunosti potvrditi, institut je 1947. godine preduzeo razne neuspješne pokušaje da ga pronađe, rekla je portparolka Nacionalnog arhiva Ane -Marieke Samson za Rojters.

Ipak, male šanse za pronalazak blaga nisu odvratile amaterske kopače zlata.

"Karta s nizom od tri stabla i crvenim krstom koji označava mjesto gdje bi trebalo biti skriveno blago raspiruje maštu", rekao je bivši gradonačelnik Omerena Klas Tames, koji sada vodi fondaciju u čijem je vlasništvu zemlja gdje bi blago moglo biti skriveno.

"Ako iko šta nađe, moraće nam prijaviti, pa ćemo vidjeti. Ali ne bih očekivao da će biti lako", dodao je.

Bonus video: