Spor oko reparacija: Poljska povećava pritisak na Njemačku

Nakon još jednog odbijanja Berlina da uopšte razgovara o ratnoj odšteti Poljskoj, Varšava će potražiti pomoć UN i SAD kako bi Njemcima objasnila da treba da plate 1,3 biliona eura Poljskoj

8098 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Pitanje odštete koju bi Njemačka trebalo da plati Poljskoj zbog razaranja u Drugom svjetskom ratu, uvijek iznova dolazi na dnevni red u redovima poljske vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS).

Za Njemačku je stvar jasna: svi sporazumi - posljednji je zaključen prilikom ujedinjenja Njemačke - zaključeni su sa zemljama pobjednicama u Drugom svjetskom ratu: SAD, SSSR, Velikom Britanijom i Francuskom. I u prethodnim sporazumima te sile su se obavezale da će biti nadležne i za države u svojoj interesnoj zoni, dakle - u slučaju Poljske je to bio SSSR.

Ali parlament u Varšavi je prošlog septembra usvojio zaključak da Poljska "nikada nije dobila odštetu za ratna razaranja, niti je ikad odustala od svojih zahtjeva". Isto tako, 1. septembra prošle godine - na 73. godišnjicu napada Njemačke na Poljsku, i parlamentarni odbor je izračunao da Njemačka treba da plati Poljskoj 6,2 biliona zlota - oko 1,3 biliona eura.

Na čelu tog odbora je bio Arkadiuš Mularčik koji je u međuvremenu zamjenik ministra spoljnih poslova Poljske, pa tako i rasprava postaje sve oštrija.

Zauvijek odgovorni, ali ne i dužni

Njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok je prošlog oktobra bila u Varšavi i bila je jasna kada je riječ o odšteti:

“Njemačka u potpunosti stoji iza svoje istorijske odgovornosti. Naša vječita obaveza je održavanje sjećanja na milionsku patnju koju je Njemačka nanijela Poljskoj, sa brutalnošću koja je u Poljskoj izazvala sasvim drugačiju bol nego na drugim mjestima. Istovremeno je pitanje plaćanja odštete iz ugla njemačke vlade, kao što znate, zaključeno", izjavila je ministarka u razgovoru sa svojim poljskim kolegom Zbignjevom Rauom baš na Dan njemačkog ujedinjenja.

Ali, za Mularčika, to nije tako. I nakon tog razgovora Berlinu je upućen pismeni zahtjev u vezi tog pitanja, a nedavni kratki odgovor Njemačke je razbjesnio poljsku stranu:

"Prema navodima vlade Savezne Republike Njemačke pitanje reparacija i plaćanja odštete za ratne gubitke je završeno i ona nema namjeru da prihvatiti pregovore o tom pitanju."

Mularčik: Nepoštovanje Poljske i Poljaka

Mularčik odgovara: "Taj odgovor je za nas, poljsko ministarstvo spoljnih poslova i državu Poljsku, zapanjujući jer njemačka država ne može da zaključi pitanje koje nikad nije bilo ni postavljeno. Nije bilo ni pregovora, ni posredovanja", izjavio je on u srijedu (4.1.) u Varšavi.

"Mi ne prihvatamo njemačku poziciju, odbijamo je u potpunosti kao apsolutno neutemeljenu i pogrešnu. Mi ćemo djelovati na međunarodnoj sceni, ali i u Njemačkoj, kako bi svjetsku i njemačku javnost podstakli na promjenu mišljenja", odgovor je poljskog ministarstva.

Jer za Mularčika je takav odgovor Berlina "nepoštovanje Poljske i Poljaka" i dokaz da "Njemci ne vode prijateljsku politiku prema Poljskoj, žele ovdje da prošire svoju uticajnu zonu i odnose se prema Poljskoj kao prema vazalu", citira Mularčika poljska novinska agencija PAP.

Mularčik je najavio da će se obratiti i generalnom sekrataru UN Antoniju Guterešu, a u Varšavu će biti pozvana i generalna direktorka UNESCO-a, Odri Azule. On se sprema i u Sjedinjene Američke Države, kako bi dobio podršku članova američkog senata i kongresa.

Njemci i Poljaci takođe podijeljeni po ovom pitanju

"Nadamo se da ćemo vremenom i Njemce uvjeriti da ovo pitanje mora da se riješi", izjavio je Mularčik.

Ali i među građanima, Poljacima i Njemcima, postoje velike razlike kada je riječ o ovoj temi: prema ispitivanju agencije Ipsos, u Poljskoj 66 odsto upitanih smatra da Njemačka treba da isplati odštetu za ratna razaranja.

Ista agencija je po nalogu poljskih medija početkom ove godine sprovela anketu i među građanima Njemačke gdje 75 odsto ispitanika odbija takve zahtjeve Poljske.