London u martu domaćin sastanka o navodnim ratnim zločinima u Ukrajini

"Ruske snage bi trebale da znaju da ne mogu djelovati nekažnjeno dok ćemo Ukrajinu podržavati dok pravda ne bude zadovoljena", rekao je britanski ministar Rab

3101 pregleda 5 komentar(a)
Detalj iz Bahmuta, Foto: Reuters
Detalj iz Bahmuta, Foto: Reuters

Istraga o navodnim ratnim zločinima u Ukrajini biće na vrhu dnevnog reda kada se ministri pravosuđa iz cijelog svijeta sastanu u Velikoj Britaniji u martu.

Zamjenik premijera i ministar pravosuđa Dominik Rab biće domaćin sastanka u Londonu u Lankaster Hausu zajedno sa svojim holandskim kolegom, piše njemačka novinska agencija dpa.

Od tužioca Međunarodnog krivičnog suda (ICC) Karima Kana čuće se o radu tog suda i ulozi međunarodne zajednice u podršci njegovim istragama.

Istovremeno, ruski predsjednik Vladimir Putin nastavlja ciljati ključnu energetsku infrastrukturu Ukrajine.

Kan trenutno istražuje optužbe da su ruski vojnici počinili ratne zločine tokom invazije Moskve na Ukrajinu, uz tvrdnje Kijeva da su civili pogubljeni i silovani tokom 11 -mjesečnog sukoba.

"Ruske snage bi trebale da znaju da ne mogu djelovati nekažnjeno dok ćemo Ukrajinu podržavati dok pravda ne bude zadovoljena", rekao je britanski ministar Rab.

"Gotovo godinu dana nakon invazije, međunarodna zajednica mora dati najsnažniju podršku ICC -u kako bi ratni zločinci mogli odgovarati za zločine kojima svjedočimo", dodao je.

Sastanak će omogućiti zemljama da odrede kakvu će dalju pomoć pružiti ICC -u, saopštilo je britansko Ministarstvo pravosuđa.

Čelnici su rekli da bi to uključivalo pružanje praktične podrške, kao što je pomoć u prikupljanju informacija i razmjeni dokaza o počinjenim zločinima.

Ministri će takođe raspravljati o tome kako pomoći žrtvama i svjedocima.

"Izvještaji i slike ruskih nezakonitih i ničim izazvanih oružanih napada na Ukrajinu su užasni. Za nas je kristalno jasno da ti zločini neće proći nekažnjeno", rekao je jedan od domaćina sastanka u Londonu i holandski ministar pravosuđa, Dilan Yesilgoz -Zegerius.

Velika Britanija ponudila je prošle godine paket podrške ICC-u, koji je uključivao dodatnih 1,2 miliona američkih dolara za finansiranje i namjensku policijsku pomoć.

Ministarstvo je reklo da je bilo uključeno u obuku ukrajinskih sudija koji će voditi suđenja za ratne zločine, pri čemu je ponudilo potporu britanskih pravnih stručnjaka.

Bonus video: