UŽIVO Ukrajina negira da je bilo napada na kasarne u Kramatorsku

Ruska vojska navela da je sprovela napade na vojne kasarne kao odgovor na ukrajinsko bombardovanje Makejevke

34319 pregleda 24 komentar(a)
Kramatorsk napadnut raketama tokom noći, Foto: Reuters
Kramatorsk napadnut raketama tokom noći, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.01.2023. 20:16h
Liveblog
20:08h

Ruska vojska saopštila je danas da je sprovela napade na vojne kasarne u Kramatorsku, na istoku Ukrajine, kao odgovor na ukrajinsko bombardovanje Makejevke, gdje je za novogodišnju noć ubijeno 89 ruskih vojnika.

Neimenovani zvaničnik ukrajinske vojske je demantovao taj napad.

"Kao odgovor na zločinački napad kijevskog režima u prvim minutima 1. januara 2023. godine, ruske snage su izvele uzvratnu operaciju", saopštilo je rusko ministarstvo odbrane i dodalo da je ruska vojska pogodila dvije kasarne.

Ministarstvo nije navelo tačan datum napada.

Ukrajinske vlasti su negirale da je bilo napada na kasarne u Kramatorsku, navodeći da ruske tvrdnje "ne odgovaraju istini".

"Ruske snage nemaju kapacitet da izvedu takve visoko precizne napade", rekao je portparol istočne komande ukrajinske vojske Sergij Čerevati, osuđujući ruske "aktivnosti u komunikaciji" protiv uspjeha ukrajinskih snaga.

Lokalne ukrajinske vlasti saopštile su da je Kramatorsk tokom prethodne noći pogodilo sedam raketa. Novinari Frans presa javili su u subotu da su u Kramatorsku čuli najmanje četiri eksplozije.

Ruska vojska je taj napad predstavila kao osvetu za onaj koji je izveden u Makejevki, na proruskoj separatističkoj teritoriji u istočnoj Ukrajini, nekoliko minuta poslije početka Nove godine.

Ukrajinska vojska je gađala položaj ruskih vojnika, uzrokujući smrt najmanje 89 vojnika, prema podacima ruskih izvora.

16:00h

Rusija i Ukrajina su danas po dogovoru razmijenile po 50 zarobljenih vojnika. 

Rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da će njih 50 oslobođenih osoba biti prebačeno u Moskvu, na medicinsku i psihološku rehabilitaciju, prenosi Rojters.

"Dana 8. januara, kao rezultat pregovora, 50 ruskih vojnika, koji su bili u životnoj opasnosti u zarobljeništvu, vraćeno je sa teritorije pod kontrolom kijevskog režima", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Ukrajinci su informaciju potvrdili i kazali da je Rusija oslobodila 50 ukrajinskih vojnika u okviru istog sporazuma.

13:42h

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je ubilo više od 600 ukrajinskih vojnika u masovnom raketnom napadu na zgrade u istočnoj Ukrajini u kojima su, kako su naveli, privremeno smještene ukrajinske snage.

U saopštenju se navodi da je napad na Kramatorsk osveta za smrtonosni napad Ukrajine ranije ove godine na rusku kasarnu u Makijevki u dijelu Donjecke oblasti koji kontrolišu moskovske snage.

Rojters nije mogao odmah da potvrdi tvrdnju ruskog ministarstva odbrane.

Izmjena: 13:58h
12:35h

Ukrajina je saopštila da je 111.170 pripadnika ruske vojske poginulo u Ukrajini od kada je Moskva napala svog susjeda 24. februara prošle godine.

U posljednjem izvještaju glavni ukrajinski štab, između ostalog se navodi da je ubijeno još 430 ruskih vojnika.

Izmjena: 16:05h
09:06h

Rusija ne nastavila sa napadima u Ukrajini u kojima je ubijena najmanje jedna osoba, rekli su lokalni zvaničnici.

Moskva je nastavila borbena djelovanja nakon isteka samoproglašenog prekida vatre za Božić, a koji je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nazvao neuspjehom.

"Svijet je mogao ponovno da vidi kakve lažne izjave Moskva daje na svim nivoima”, rekao je Zelenski u video obraćanju u subotu veče, malo nakon isteka prekida vatre.

Pedesetogodišnji muškarac umro je u sjeveroistočnoj regiji Harkov u ruskom bombardovanju, objavio je na Telegramu Oleh Sinehubov, guverner regije, prenosi agencija Rojters.

08:41h

Dvije termoelektrane oštećene su ukrajinskim granatiranjem u djelovima Donjecke oblasti pod kontrolom Rusije, saopštili su zvaničnici koje je postavila Moskva.

Preliminarne informacije ukazuju na povrede u granatiranju Zuhresa i Novog Svita, saopštili su zvaničnici na svom Telegram kanalu za praćenje.

Ukrajina gotovo nikada javno ne preuzima odgovornost za napade unutar Rusije ili na teritoriju Ukrajine pod ruskom kontrolom, piše agencija Rojters.

Bonus video: