Tržište kokaina stabilno uprkos rekordnim zapljenama

Prošle godine je u Belgiji i Holandiji presretnuto 152 tone kokaina, ali tamošnje vlasti ne uspijevaju da održe korak sa rastom nasilja i švercom narkotika

18824 pregleda 18 komentar(a)
Luka u Antverpenu smatra se glavnom kapijom za ulazak kokaina u Evropu, Foto: Beta/AP
Luka u Antverpenu smatra se glavnom kapijom za ulazak kokaina u Evropu, Foto: Beta/AP

Belgijska policija je tokom prošle godine zaplijenila rekordnu količinu kokaina u luci Antverpen, saopštila je juče carinska služba dan nakon što je 11-godišnja djevojčica ubijena u napadu za koji su belgijske vlasti kazale da je dio “narkorata” između suprotstavljenih bandi.

U Anvterpenu je prema juče saopštenim podacima tokom 2022. zaplijenjeno skoro 110 tona kokaina, znatno više u odnosu na 2021. kada je zaplijenjeno 89,5 tona droge, koja je često sakrivena u tovarima voća i povrća.

Antverpen
foto: Beta/AP

Glavni belgijski kontejnerski terminal se sada smatra ključnom kapijom za ulaz droge u Evropu, a u Belgiji se otkrije 40 odsto ukupne količine kokaina detektovanog u Evropi, kazao je za medije Kristijan Vandervaren, šef carine u belgijskom Ministarstvu finansija.

Policijski zvaničnici su, kako prenosi “Gardijan” kazali da je prošle godine zaplijenjeno toliko kokaina da nijesu imali dovoljno kapaciteta da ga unište.

Uprkos rekordnoj zapljeni, eksperti smatraju da je to svega 10-20 odsto ukupne količine kokaina koji cirkuliše. “Cijena na ulici ostaje stabilna, što pokazuje da zaplijenjena količina nije takve prirode da poremeti tržišta”, kazao je advokat za krivično pravo Johan Maes za flamanski javni servis VRT.

Belgijska javnost juče je bila u šoku zbog ubistva 11 godišnje djevojčice za koju je gradonačelnik Antverpena Bart de Vever kazao da je nevina žrtva narkorata.

Policajac na mjestu ubistva djevojčice u četvrti Merksem u Antverpenu
Policajac na mjestu ubistva djevojčice u četvrti Merksem u Antverpenufoto: REUTERS

Dijete je, kako prenosi “Gardijan”, teško ranjeno kada je otvorena vatra na vrata garaže u njenom domu u ponedjeljak veče. U napadu je povrijeđeno još dvoje djece, a djevojčica je preminula u bolnici.

De Vever je kazao da je porodica djevojčice poznata vlastima. “Ovo očigledno izgleda kao obračun između narkodilera”, kazao je on lokalnim medijima. “U toku je narkorat. Kriminalci napadaju domove drugih kriminalaca. To je ono čemu svjedočimo već mjesecima. Ono od čega strahujemo već neko vrijeme se dogodilo: nevina žrtva, dijete, ubijeno je”.

Belgijski tužioci su saopštili da su u proteklih pet godina zabilježili preko 200 incidenata povezanih sa narkobandama, a uglavnom se radi o napadima vatrenim oružjem i eksplozivima na domove.

Policijski zvaničnici su kazali da je prošle godine zaplijenjeno toliko kokaina da nijesu imali dovoljno kapaciteta da ga unište.

Bande, uključujući i takozvanu “mokro mafiju” koja se većinom sastoji od pripadnika zajednice marokanskog porijekla u Holandiji postale su smjelije posljednjih godina, navodi agencija AFP.

U septembru prošle godine, pojačano je obezbjeđenje belgijskog ministra pravde Vinsenta van Kvikenborna nakon što su četvorica osumnjičenih holandskih državljana uhapšena zbog navodne zavjere da ga otmu.

Holandske vlasti juče su, takođe, predstavile podatke o zaplijenjenoj drogi u lukama Roterdam i Vlisingen, a tamošnja policija koja se bori sa istim bandama i belgijske kolege presreli su 52,5 tona kokaina, što je manje u odnosu na 70 tona iz 2021.

Ulična vrijednost zaplijenjene droge u Holandiji iznosi 3,5 milijardi eura, a zvaničnici su kazali da krijumčari sada pribjegavaju taktici raspodjele pošiljki u manje pakete. Najveća zapljena je iznosila 2,8 tona kokaina u tovaru smrznute ribe iz Ekvadora, navela je policija.

Evropska policija je izvela niz hapšenja visokog profila zahvaljujući informacijama dobijenih iz poruka poslanih preko aplikacija Sky i Anom, a proteklih nedjelja sprovedeno je i nekoliko važnih akcija protiv narkoklanova.

Evropske narkobande sarađuju sa latinoameričkim snabdjevačima kako bi unijele kokain, uglavnom iz Paname, Kolumbije, Paragvaja, Brazila i Ekvadora, navodi agencija AFP. Iz luka droga se kamionima prevozi širom Evrope.

Prema procjenama Evropske agencija za borbu protiv droge iz 2020. godine maloprodajno tržište kokaina u EU vrijedilo je između 7,7 i 10,5 milijardi eura.

Bonus video: