Zelenski: Ruski teror može da se zaustavi samo oružjem

Novi ruski raketni udari na Ukrajinu, najmanje pet mrtvih u udaru na stambenu zgradu

32877 pregleda 34 komentar(a)
Napad na Dnjepar, Foto: Reuters
Napad na Dnjepar, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.01.2023. 22:29h
Završeno
22:25h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da ruski "teror" može da se zaustavi samo oružjem.

Zelenski je reagovao na današnji napad na stambenu zgradu na istoku Ukrajine i na energetsku infrastrukturu u mnogim područjima zemlje.

„Rusija je sprovela još jedan veliki raketni napad na ukrajinske gradove… Da li je moguće zaustaviti ruski teror? Da, moguće je. Može li se to učiniti drugačije osim na ratištu u Ukrajini? Nažalost, ne“, rekao je Zelenski u svom dnevnom obraćanju.

20:20h

U drugom talasu raketnih napada širom Ukrajine, koje su Rusi izveli danas, najmanje pet osoba je poginulo u udaru na stambenu zgradu u Dnjepru, a pogođena je i ključna energetska infrastruktura u oblastima Harkova, Lavova, Ivano-Frankovska, Zaporožja, Vinice i Kijeva.

Najmanje pet osoba je poginulo a 27 povrijeđeno, među kojima je šestoro djece, nakon što je ruska raketa pogodila stambenu zgradu u Dnjepru, rekao je guverner regiona Valentin Rezničenko.

Zvaničnik je na društvenoj mreži Telegram postavio fotografiju srušene zgrade, prenio je AFP.

Do sada je spašeno 15 osoba koje su bile zatrpane ispod dijela stambenog bloka koji je u oblaku dima pretvoren u ruševine.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski napisao je na svom Tviter nalogu da se "čišćenje ruševina u Dnjepru nastavlja, da sve službe rade" i da je u toku potraga za osobama koje su zarobljene ispod betonskih blokova.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba pozvao je danas Grupu sedam najrazvijenijih ekonomija (G7) i Evropsku uniju da sankcionišu rusku industriju raketa i dronova i "bez odlaganja" sprovedu sankcije koje je predložila njegova zemlja.

"Svaki baraž projektila dodatno iscrpljuje ruske zalihe. Međutim, i dalje su u stanju da proizvode nove. Možemo i moramo da ubijemo njihovu industriju raketa i dronova masovnim sankcijama. Pozivam G7 i EU da bez odlaganja sprovedu relevantne sankcije koje je predložila Ukrajina", napisao je on.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko saopštio je da je došlo do eksplozija u gradu i da su utoku operacije da protivvazdušne odbrane, prenio je BBC.

Ministar energetike Herman Haluščenko upozorio je na "teške dane" jer su ruski raketni udari oštetili energetske objekte u šest ukrajinskih regiona Harkova, Lavova, Ivano-Frankovska, Zaporožja, Vinice i Kijeva.

Kao rezultat ranijih raketnih udara jutros, 11 regiona Ukrajine trenutno sprovodi vandrenda cjelodnevna isključenja struje radi uštede energije.

14:52h

Turska želi da promoviše postizanje "lokalizovanih prekida vatre" u Ukrajini pošto se u ovoj fazi ne može nadati globalnijem mirovnom sporazumu, rekao je danas Ibrahim Kalin, bliski savjetnik predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana.

14:33h

Ruski raketni napadi pogodili su danas ujutro kritičnu infrastrukturu u Kijevu i Harkovu na istoku zemlje, prenosi Rojters.

Ta novinska agencija prenosi da su nadležne službe uvele hitne prekide struje u glavnom gradu Ukraine i još dva regiona.

13:56h

Premijer Velike Britanije Riši Sunak saopštio je da će njegova država obezbjediti tenkove Čelendžer 2 i druge artiljerijske sisteme kao podršku Ukrajini.

Povezani članci

14. Januar 2023.

Velika Britanija šalje Čelendžer tenkove Ukrajini

09:04h

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko naveo je da su u prijestoničkom okrugu Holosijev, na nestambenoj teritoriji, pali djelovi rakete.

On je naveo i da u napadu nema žrtava.

08:58h

U ruskom raketnom napadu jutros pogođeni su infrastrukturni objekte u Kijevu.

Agencija Rojters prenosi da su eksplozije odjeknule u Dnjeprovskom okrugu ukrajinske prijestonice.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko pozvao je građane da ostanu u skloništima.

Novinari Rojtersa čuli su seriju eksplozija u Kijevu prije nego što se oglasila sirena za vazdušni napad u Kijevu. 

Bonus video: