Njemačka: Povrijeđeno 70 policajaca u demonstracijama protiv širenja rudnika uglja

Operacija evakuacije aktivista iz Licerata je politički osjetljiva za vladajuću koaliciju socijaldemokrate Olafa Šolca koji vlada zajedno sa ekolozima. Aktivisti optužuju ekologe da su iznevjerili svoja obećanja

3455 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Oko 70 policajaca povrijeđeno je u okršajima sa hiljadama ekoloških demonstranata koji su se protivili proširenju rudnika uglja na zapadu Njemačke, saopštila je danas njemačka policija.

Oko 15.000 demonstranata, prema policiji, ili 35.000 prema organizatorima, među kojima je bila i švedska ekološka aktivistkinja Greta Tunberg protestovalo je juče protiv proširenja otvorenog rudnika lignita zbog čega se ruši gradić Licerat u rajnskom basenu između Dizeldorfa i Kelna. Oni su juče došli da podrže aktiviste koji su zauzeli to mjesto i koje policija pokušava da evakuiše od srijede. Prema policiji, sudski postupak pokrenut je protiv 150 ljudi. Situacija na terenu je ponovo mirna danas, navela je policija. Operacija evakuacije aktivista iz Licerata je politički osjetljiva za vladajuću koaliciju socijaldemokrate Olafa Šolca koji vlada zajedno sa ekolozima. Aktivisti optužuju ekologe da su iznevjerili svoja obećanja. Vlada smatra da je potrebno da se rudnik proširi zbog energetske bezbjednosti Njemačke koja mora da nadoknadi prekid isporuka gasa iz Rusije. To osporavaju protivnici u ime borbe protiv fosilnih goriva.

Bonus video: