Boris Pistorijus novi njemački ministar odbrane

"Veoma sam zadovoljan što sam dobio Borisa Pistorijusa, istaknutog političara iz naše zemlje, za mjesto ministra odbrane", kazao je njemački kancelar Šolc

6030 pregleda 5 komentar(a)
Pistorijus, Foto: Reuters
Pistorijus, Foto: Reuters

Njemački kancelar Olaf Šolc rekao je u utorak 17. januara da će imenovati regionalnog zvaničnika za novog ministra odbrane nakon ostavke mnogo kritikovane Kristine Lambert.

Mandatar za ministra odbrane, Boris Pistorijus, član je Šolcove Socijaldemokratske partije i vršio je dužnost ministra unutrašnjih poslova Donje Saksonije od 2013. godine.

"Veoma sam zadovoljan što sam dobio Borisa Pistorijusa, istaknutog političara iz naše zemlje, za mjesto ministra odbrane", rekao je Šolc u pisanoj izjavi.

"Pistorijus je izuzetno iskusan političar koji ima administrativno iskustvo, godinama se bavi sigurnosnom politikom i svojom kompetentnošću, asertivnošću i velikim srcem upravo je prava osoba koja će voditi Bundesver kroz ovu promjenu epohe", dodao je kancelar.

Njemački ministar finansija Kristijan Lindner javno je čestitao Borisu Pistorijusu na ulasku u saveznu vladu u utorak 17. januara i rekao da se raduje saradnji sa ministarstvom odbrane.

Lindnerov tvit bio je prva potvrda vlade da će Pistorijus postati novi njemački ministar odbrane prije službene objave.

U trci za novog ministra odbrane su bili i Eva Hoegl, parlamentarna povjerenica za oružane snage, i ministar zapošljavanja Hubertus Heil.

Pistorijusovo imenovanje prekinulo je niz od tri ministrice odbrane, ali i poništilo Šolcovo obećanje da će održati rodnu ravnotežu u svom kabinetu kada postane kancelar 2021. godine.

Rođen u Osnabruku, Pistorijus je studirao pravo i radio kao advokat prije nego što je ušao u politiku 1990-ih. Prije nego što je preuzeo dužnost u Donjoj Saksoniji, bio je gradonačelnik Osnabruka.

Pistorijus je stekao reputaciju svojim radom na obnovi policije u Donjoj Saksoniji i njenom jačanju u borbi protiv ekstremizma.

Bonus video: