Ključni osumnjičeni u jednom od najvećih skandala koji je pogodio Evropski parlament postigao dogovor sa sudom

U memorandumu Pjer Antonio Panzeri obećava da će reći istražiteljima kako je aranžman funkcionisao, kakvi finansijski aranžmani su napravljeni s drugim zemljama, kako se novac pomjerao, ko je bio iza plana i šta su mogli da dobiju, kao i imena drugih koji su moguće umiješani.

27442 pregleda 11 komentar(a)
Advokat Loran Kenes, Foto: Reuters
Advokat Loran Kenes, Foto: Reuters

Navodni organizator korupcionaškog skandala oko "kupovine uticaja" u Evropskom parlamentu u koji su umiješani Katar i Maroko odlučio je da otkrije informacije o tom slučaju u zamjenu za lakšu kaznu, saopštili su danas belgijski tužioci.

Italijanski političar Pjer Antonio Panzeri je u zatvoru i suočen je s optužbama za korupciju u istrazi koja nastoji da utvrdi da li su Maroko i Katar "kupovali uticaj" u Evropskom parlamentu.

Skandal je izbio početkom decembra prošle godine kada je policija sprovela više od 20 racija, uglavnom u Belgiji alli takođe i u Italiji. Stotine hiljada eura nađeno je u jednom domu i u koferu u hotelu u Briselu. Zaplijenjeni su mobilni telefoni, kompjuterska oprema i podaci.

Panzeri i njegov raniji pomoćnik Frančesko Đorđi, grčka europoslanica Eva Kaili, čiji je Đorđi partner, i šef jedne nevladine organizacije privedeni su poslije policijskih racija. Vjeruje se da su oni u centru jednog od najvećih skandala koji je pogodio Evropski parlament nazvan "Katargejt".

Panzeri, koji je prošlog mjeseca optužen za korupciju, pranje novca i članstvo u kriminalnoj organizaciji i njegovi advokati potpisali su memorandum u kome on izražava kajanje za svoja djela, navodi se u saopštenju kancelarije belgijskog saveznog tužioca.

Prema belgijskom nalogu za hapšenje izdatom za njegovu suprugu i ćerku koje žive u Italiji, Panzeri je osumnjičen da je politički intervenisao kod članova Evropskog parlamenta u prilog Katara i Maroka u zamjenu za novac. Obje zemlje su negirale te navode.

Panzeri se obavezao da će sarađivati sa istražiteljima i zauzvrat će dobiti zatvorsku kaznu koja neće preći godinu dana zatvora, rekao je njegov advokat Loran Kenes, prenosi agencija Frans pres.

"Biće izrečena kazna zatvora od pet godina ali uslovno za dio koji prelazi godinu dana. On će biti godinu dana u zatvoru, od čega dio pod elektronskom narukvicom", rekao je advokat za Frans pres.

U memorandumu Panzeri obećava da će reći istražiteljima kako je aranžman funkcionisao, kakvi finansijski aranžmani su napravljeni s drugim zemljama, kako se novac pomjerao, ko je bio iza plana i šta su mogli da dobiju, kao i imena drugih koji su moguće umiješani.

U saopštenju tužilaštva navodi se da postignut dogovor znači da će kazna za Panzerija uključivati zatvor, novčanu kaznu i oduzimanje stečene imovine trenutno procijenjene na milion eura.

Evropski parlament suspendovao je rad na svim predmetima vezanim za Katar poslije hapšenja i obećao da će zaoštriti propise o lobiranju.

Bonus video: