NATO: Rusija ide na dug rat, moramo biti pripravni na duge staze

- Rat u Ukrajini - 329. dan

- Moskva je optužila Vašington da odbija da razgovara o široj agendi „strateške stabilnosti“ između dvije najveće nuklearne sile svijeta

35216 pregleda 5 komentar(a)
Ukrajinski vojnici stoje pored stambene zgrade teško oštećene tokom ruskog vojnog udara u Bahmutu, Foto: Reuters
Ukrajinski vojnici stoje pored stambene zgrade teško oštećene tokom ruskog vojnog udara u Bahmutu, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.01.2023. 21:58h
Završeno
20:44h

Rusija se priprema za dug rat, pa NATO mora biti pripravan "na duge staze" i mora podržavati Ukrajinu dokle god to bude potrebno, rekao je zamjenik generalog sekretara Sjevernoatlantske alijanse Mirča Džoana.

Obraćajući se u Briselu skupu vojnih zapovjedenika evropskih zemalja, Džoana je rekao da NATO zemlje moraju ulagati više u odbranu, pojačati vojnoindustrijsku proizvodnju i upregnuti novu tehnologiju u pripremi za buduće ratove.

Dok se ruski rat u Ukrajini približava prvoj godišnjici, očekuje se da će šefovi članica NATO razmatrati kako saveznici mogu da unaprijede isporuke oružja, obuku i podršku Ukrajini narednih mjeseci, i kako zemlje članice da unaprijede sopstvenu odbranu.

"Nemamo nazanke da su se ciljevi ruskog predsjednika Vladimira Putina promijenili", rekao je Džoana, ukazavši na to da je Rusija mobilisala više od 200.000 dodatnih vojnika.

"Stoga", dodao je, "moramo biti pripravni na duge staze, a 2023. godina biće teška godina, i moramo podržavati Ukrajinu dokle god to bude potrebno".

Šef Združenog generalštaba američke vojske, Mark Majli, u utorak se na nepoznatoj lokaciji na jugoistoku Poljske, kraj granice sa Ukrajinom, sastao s glavnim zapovjednikom ukrajinske vojske, generalom Valerijem Zalužnjim. Očekuje se da će Majli prenijeti vojnim šefovima NATO zemalja ono što mu je Zalužnji rekao.

Sastanak Majlija i Zalužnjeg brzo je zakazan pošto je u ponedjeljak postalo jasno da zapovjednik ukrajinske vojske neće moći da prisustvuje sastanku vojnih šefova NATO, a očekuje se da će im sjutra ipak govriti preko video-linka.

17:59h

Poljski predsjednik Andžej Duda izjavio je da se plaši da Rusija priprema novu ofanzivu na Ukrajinu u narednih nekoliko mjeseci, te da se Kijevu mora pružiti dodatna podrška u vidu savremenih tenkova i raketa.

"Oni (Rusija) su i dalje veoma jaki i bojimo se da se spremaju za novu ofanzivu za nekoliko mjeseci, tako da je ključno poslati dodatnu podršku Ukrajini, posebno moderne tenkove i moderne projektile", rekao je Duda na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, prenosi Rojters.

15:25h

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš kazao je da ne vidi mogućnost da uskoro dođe do kraja rata u Ukrajini jer, kako je naveo, postoje velike razlike između zaraćenih strana.

Gutereš je kazao da u ovom trenutku ne vidi mogućnost mirovnih pregovora dvije strane.

"Da budemo jasni, ruska invazija je stvorila situaciju u kojoj, suštinski gledano, dvije strane imaju veliko neslaganje o prošlosti, i to je uvijek teško riješiti", rekao je Gutereš na Svjetskom ekonomskom forumu u švajcarskom Davosu.

Prema njegovim riječima, dva su potpuno različita pogleda na to šta je bila ruska imperija, ko su danas Ukrajinci, a ko Rusi.

"Jasno je da ovaj miks čini stvari teškim da se dođe do rješenja", kazao je Gutereš, prenosi Tanjug.

Gutereš je naglasio da rješenje mora da bude u skladu sa poštovanjem međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta Ukrajine.

"Ali, trenutno, nema šanse da dođe do ozbiljnih pregovora, tako da ćemo morati da čekamo i da budemo jasni po pitanju principa, a to su poštovanje teritorijalnog integriteta i međunarodnog prava", rekao je Gutereš.

On je uporedio današnju nestabilnu geopolitičku situaciju sa Hladnim ratom, navodeći da, otkako pamti, svijet nije bio u težoj situaciji.

15:23h

Predsjednik Rusije Vladimir Putin kazao je da moćni vojno - industrijski kompleks Rusije povećava proizvodnju i da je to jedan od glavnih razloga zbog kojih će pobijediti u Ukrajini.

15:21h

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov poručio je da će postići svoje ciljeve u Ukrajini uprkos "hibridnom ratu" koji Zapad vodi protiv Moskve.

13:34h

Njemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da je pad helikoptera u Ukrajini u kojem je poginulo najmanje 16 ljudi, uključujući ministra unutrašnjih poslova, pokazao "ogromnu štetu" koju Ukrajina plaća u ratu protiv Rusije.

„Naše misli na ovaj tužni dan su sa porodicama žrtava i povređenih, i sa (ukrajinskim predsjednikom Volodimirom) Zelenskim, koji je danas izgubio ministra unutrašnjih poslova“, naveo je Šolc na Tviteru.

11:43h

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da su SAD prekinule razgovore sa Rusijom o strateškom dijalogu i da odnosi Vašingtona i Moskve neće biti isti kao ranije.

Zvaničnici sa dvije strane trebalo je da se sastanu u Kairu prošlog novembra kako bi razgovarali o nastavku inspekcija u skladu sa novim sporazumom START o smanjenju nuklearnog naoružanja, pijre nego što su razgovori prekinuti u posljednjem trenutku, piše Rojters.

Moskva je optužila Vašington da odbija da razgovara o široj agendi „strateške stabilnosti“ između dvije najveće nuklearne sile svijeta.

Govoreći na konferenciji za novinare u Moskvi, Lavrov je takođe rekao da je bivši američki predsjednik Barak Obama kriv za početak diplomatskog sukoba nakon što je protjerao 35 ruskih diplomata nakon izvještaja o miješanju Rusije u izbore u SAD 2016.

08:57h

Helikopter se srušio u blizini rasadnika i stambene zgrade u gradu Brovari u blizini ukrajinske prijestonice Kijeva, a ima i povrijeđenih, rekao je lokalni guverner, prenosi Rojters.

„U vrijeme tragedije deca i osoblje ustanove bili su u vrtiću. Svi su sada evakuisani“, napisao je guverner Kijevske oblasti Aleksij Kuleba u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Bonus video: