Borelj: Evropa je spremna da Ukrajini pošalje teške tenkove

Istovremno, iz njemačke Vlade su poručili da isporuka borbenih tenkova "Leopard" Ukrajini nikada nije bila vezana za sličan potez Sjedinjenih Američkih Država i njene tenkove Abrams

1872 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Evropske zemlje spremne su da pošalju teške tenkove Ukrajini, rekao je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Žozep Borelj.

Kako navodi Rojters, on je dodao kako se nada da će odluka o njihovom slanju biti donijeta.

"Mislim da je Ukrajini potrebno borbeno naoružanje i teški tenkovi koje je tražila i neke evropske zemlje su spremne da ih daju. Nadam se da je to odluka koja će biti donijeta“, rekao je Borelj novinarima u Madridu.

Istovremno, iz njemačke Vlade su poručili da isporuka borbenih tenkova "Leopard" Ukrajini nikada nije bila vezana za sličan potez Sjedinjenih Američkih Država i njene tenkove Abrams.

Berlin se u posljednje vrijeme suočava sa pritiskom saveznika da pošalje tenkove Ukrajini.

Mediji su ranije pisalo kako je iz Njemačke poručeno da će ta zemlja dozvoliti da se pošalju njeni tenkovi Ukrajini, ukoliko SAD pristane da pošalju svoje.

Međutim, iz Vašingtona je stizala poruka kako nema planova da se šalju američki tenkovi Ukrajini, uz opravdanje da bi za Ukrajinu bilo isuviše teško da održava ta borbena vozila, a i zahtijevalo bi veliku logističku podršku.

Bonus video: