Zelenski: Ukrajina će izgubiti nezavisnost ako ne postignemo istinsko jedinstvo

Rat u Ukrajini - 333. dan

33494 pregleda 27 komentar(a)
Ukrajinski tenk nadomak Bahmuta, Foto: Reuters
Ukrajinski tenk nadomak Bahmuta, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.01.2023. 21:56h
Završeno
21:52h

Njemačka ne bi stala na put ako bi Poljska poslala svoje tenkove njemačke proizvodnje Leopard 2 u Ukrajinu, rekla je njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok u intervjuu za francusku televiziju LCI, prenosi agencija Rojters.

Upitan šta bi se desilo ako bi Poljska krenula i poslala svoje tenkove Leopard 2 bez odobrenja Njemačke, Berbok je preko prevodioca rekao: „Za sada to pitanje nije postavljeno, ali da nam je postavljeno ne bismo stajali na putu“.

20:27h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da će njegova zemlja izgubiti nezavisnost ako ne bude u stanju da postigne istinsko jedinstvo.

"Ako se istinsko jedinstvo ne postigne, nezavisnost će biti izgubljena. Oduvijek smo znali za prvu mudrost. I 24. februara smo dokazali da smo savladali drugu", rekao je Zelenski u video obraćanju povodom Dana jedinstva.

Rekao je da je početak rata Moskve protiv Kijeva oživio ukrajinsko jedinstvo, piše Anadolija.

"Nama nijedan grad, selo ili ulica više nisu strani. Svaki grad je rodni grad. Svako selo je rodno selo. Svaka ulica je rodna ulica. Čak i ako nikada u životu nismo bili tamo", rekao je Zelenski.

On je takođe rekao da ukrajinski narod zajedno brani svoju zemlju, dodajući da će pobijediti i da će "cijela Ukrajina čuti zvuke pobjede".

"Jedinstveni smo, jer smo jaki. Jaki smo, jer smo ujedinjeni", dodao je.

Dan jedinstva Ukrajine je državni praznik koji se od 1999. godine slavi 22. januara, obilježavajući dan kada su Ukrajinska Narodna Republika i Zapadnoukrajinska Narodna Republika potpisale akt o ujedinjenju 1919. godine, čime su obije republike efektivno spojene u jednu državu.

18:22h

Njemačka i Francuska su obećale da će pomagati Ukrajini onoliko dugo koliko je potrebno i da će podržati napore za krivično gonjenje ratnih zločinaca.

Pomoć Ukrajini tokom njenog rata sa Rusijom biće fokusirana na specifične oblasti, uključujući vojsku i ekonomiju, navele su dvije zemlje u zajedničkom saopštenju koje je uslijedilo nakon sastanka najviših vladinih zvaničnika u Parizu, piše Rojters.

15:06h

"Ako Vašington i zemlje NATO isporuče oružje koje će se koristiti za napade na gradove i pokušaje zauzimanja naših teritorija, kao što se prijeti, to će voditi do odmazde upotrebom snažnijeg oružja"

14:34h

Bivši britanski premijer Boris Džonson posjetio je okolinu Kijeva i sastao se sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

Džonson, koji je van funkcije od septembra, nenajavljeno je bio u posjeti Buči i Borodjanki, gradovima u blizini Kijeva koji su razoreni u rata.

13:25h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski čestitao je sunarodnicima Dan jedinstva, poručivši im da je uvjeren u pobjedu i oslobađanje cijele Ukrajine.

13:19h

Zamjenik ukrajinskog ministra infrastrukture Vasil Lozinski uhapšen je zbog sumnje da je pronevjerio sredstva namijenjena obnovi oštećene infrastrukture u zemlji.

12:06h

Njemački kancelar Olaf Šolc rekao je da će Njemačka nastaviti da podržava Ukrajinu, prenosi Rojters.

On je to rekao nekoliko dana nakon što su zapadni saveznici umanjili nade Ukrajine da će joj brzo biti isporučeni borbeni tenkovi.

"Nastavićemo da podržavamo Ukrajinu - onoliko dugo i sveobuhvatno koliko bude potrebno. Zajedno, kao Evropljani - u odbrani našeg evropskog mirovnog projekta", rekao je Šolc u Parizu na događaju povodom proslave prijateljstva između Njemačke i Francuske.

11:57h

Rat u Ukrajini - 333. dan.

Ruska vojska napreduje ka dva mjesta u regionu Zaporožja na jugu Ukrajine, izjavio je danas lider regionalnih vlasti koga je postavila Moskva Vladimir Rogov.

Front se kreće posebno u dva pravca - Orihivu i Huljajpolju, rekao je Rogov za rusku agenciju Ria Novosti.

Ova dva grada, svaki od oko 15.000 stanovnika prije rata, nalaze se 65, odnosno 100 kilometara jugoistočno od Zaporožja, glavnog grada istoimenog regiona pod kontrolom ukrajinskih snaga.

"Inicijativa je u našim rukama", rekao je Rogov i dodao da se borbe u toku na tim prostorima.

Ukrajinska vojska je saopštila da je juče "više od 15 lokaliteta gađano ruskom artiljerijom" u regionu Zaporožja.

Bonus video: