Uhapšen zamjenik ukrajinskog ministra, osumnjičen za pronevjeru sredstava za obnovu

Lozinski je optužen za primanje 400.000 dolara nezakonite koristi

8500 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Zamjenik ukrajinskog ministra infrastrukture Vasil Lozinski uhapšen je zbog sumnje da je pronevjerio sredstva namijenjena obnovi oštećene infrastrukture u zemlji.

Istraga koju je sprovela Nacionalna kancelarija za borbu protiv korupcije Ukrajine (NABU) otkrila je da su pronevjerena javna sredstva izdvojena za alternativne izvore energije tokom zimskih mjeseci, javlja CNN. Ukrajinsko ministarstvo infrastrukture potvrdilo je hapšenje Lozinskog na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici.

Prema NABU-u, Lozinski je optužen za primanje 400.000 dolara nezakonite koristi.

Šta je istraga pokazala?

NABU navodi da je zamjenik ministra primio novac za omogućavanje potpisivanja ugovora za kupnju precijenjene opreme i mašina, prenosi Indeks.

NABU kaže da je prošlog ljeta oko 49 miliona dolara dodijeljeno kako bi se stanovništvu osigurali alternativni izvori energije, topline i vode zimi zbog situacije uzrokovane uništenjem kritične infrastrukture.

"Istragom je utvrđeno da je niz zvaničnika centralne i regionalne izvršne vlasti odlučio pronevjeriti dio javnih sredstava. Kako bi to postigli, u tajnom su se dogovoru sa grupom posrednika pobrinuli da se sklope ugovori o nabavci s unaprijed određenim poslovnim subjektima čija je cijena precijenjena za gotovo 7.6 miliona dolara.

"Sproveden je niz pretresa tokom kojih je u kancelariji preduzetnika pronađeno i zaplijenjeno 920.000 ukrajinskih grivni i 38.700 dolara. Takođe, u noći je priveden jedan od članova organizovane kriminalne grupe koji je pokušavao preći državnu granicu i napustiti Ukrajinu", objavio je NABU.

Bonus video: