Poljska traži koaliciju za slanje tenkova

Mateuš Moravjecki kazao da će njegova zemlja nezavisno od odobrenja Berlina poslati svoje “leoparde” Ukrajini ukoliko to učine i druge zemlje, vladu u Kijevu potresa korupcionaški skandal

12752 pregleda 5 komentar(a)
Žozep Borel i Analena Berbok juče u Briselu, Foto: Rojters
Žozep Borel i Analena Berbok juče u Briselu, Foto: Rojters

Poljska je juče saopštila da će tražiti od Njemačke dozvolu da pošalje “leopard” tenkove Ukrajini – ali da će ih poslati nezavisno od toga da li Berlin pristane, pod uslovom da i druge zemlje učine to isto.

Vlada u Kijevu traži tenkove “leopard 2” njemačke proizvodnje kako bi probila ruske linije i ove godine povratila svoju teritoriju.

Njemačka, čije je odobrenje neophodno za reizvoz “leoparda”, je uzdržana i strahuje da bi takav potez mogao izazvati eskalaciju i ističe da druge članice NATO-a još nijesu zvanično podnijele zahtjev za reizvoz.

tenk leopard
foto: REUTERS

U nedjelju, njemačka šefica diplomatije Analena Berbok kazala je je da Berlin neće stajati na putu Poljskoj, ali je juče u Briselu odbila da kaže da li je tu izjavu dala u ime cijele vladajuće koalicije u Berlinu. Šef evropske diplomatije Žozep Borel juče je takođe kazao da Njemačka ne blokira Poljsku da pošalje tenkove Ukrajini.

Zapadne države su opredijelile milijarde dolara nove vojne pomoći Ukrajini, a juče su ministri inostranih poslova EU pristali da oslobode posljednju tranšu vrijednu 500 miliona eura, kazala su tri izvora za Rojters.

Međutim, na jučerašnjim pregovorima EU u Briselu, kao i na sastanku ministara odbrane prošle nedjelje u Njemačkoj, tema tenkova dominirala je diskusijom.

Poljska je saopštila da će poslati oko 14 “leoparda” Ukrajini, ali je poljski premijer Mateuš Moravjecki kazao da taj transfer ima smisla samo u okviru brigade - odnosno kao dio većeg broja. Oko 20 država, uključujući Kandu, Dansku, Finsku, Holandiju, Norvešku, Austriju, Španiju, Švedsku i Tursku, imaju tenkove “leopard 2”, podsjeća britanska agencija.

”Čak iako ne dobijemo odobrenje... ipak ćemo poslati naše tenkove zajedno sa ostalima Ukrajini. U ovom trenutku za nas je uslov da napravimo makar malu koaliciju država”, kazao je on.

Litvanski šef diplomatije Gabrijelius Landsbergis kazao je da tenkove ne treba zadržavati nijedan dan, dok je šef diplomatije Luksemburga Žan Aselborn kazao je da bi Rusija mogla pobijediti u ratu ako Evropljani “ne pošalju Ukrajincima pomoć kakva im je sada potrebna”.

Odbrambeni analitičar Konrad Muzika kazao je da ukoliko tenkovi budu poslati bez odobrenja Berlina, Njemačka bi u jednom trenutku mogla odbiti da pošalje rezervne djelove za njih, zbog čega se Poljska nada da će i druge zemlje takođe poslati “leoparde”.

”Politički problem za Njemačku ukoliko budu željeli da prekinu snabdijevanje rezervnim djelovima bio bi mnogo veći kada bi postojala koalicija, kazao je on.

Kremlj je saopštio da podjele u Evropi oko slanja tenkova Kijevu pokazuju da postoji sve veća “nervoza” unutar NATO alijanse.

David Arahamija
David Arahamijafoto: REUTERS

U međuvremenu ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski bori se sa korupcionaškim skandalom koji bi mogao podriti zapadni entuzijazam prema njegovoj vladi.

Ukrajina ima dugu istoriju korupcije u državom vrhu, a u nedjelju policija je saopštila da je privela zamjenika ministra za infrastrukturu pod sumnjom da je primio mito od 400 000 dolara kako bi olakšao uvoz agregata u Ukrajinu prošlog septembra.

U odvojenom slučaju, jedan dnevni list je objavio da je Ministarstvo odbrane navodno obezbijedilo hranu za vojnike po nerealno visokim cijenama. Ministar je kazao da su ti navodi netačni, i da je snabdjevač napravio tehničku grešku.

Nacionalni biro za borbu protiv korupcije saopštio je da je upoznat sa medijskim izveštajem i da istražuje moguće krivično djelo prisvajanja sredstava ili zloupotrebe ovlašćenja u vezi sa nabavkom vrijednom oko 352 miliona dolara.

David Arahamia, šef partije “Sluga naroda”, rekao je da je od ruske invazije jasno stavljeno do znanja da zvaničnici treba da se “fokusiraju na rat, pomažu žrtvama, smanje birokratiju i spriječe sumnjive poslove”.

”Mnogi od njih su shvatili poruku. Međutim, mnogi od njih nažalost nijesu. Definitivno ćemo ih slati u zatvor na proljeće. Ako ljudski pristup ne djeluje, onda ćemo to uraditi u skladu sa vanrednim stanjem”.

Bonus video: