Niz ostavki u Ukrajini posle prvog korupcijskog skandala od početka invazije

Zelenski je rekao da usmjerenost Ukrajine na rat neće spriječiti njegovu vladu da se bori protiv korupcije

5619 pregleda 3 komentar(a)
Predsjednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, Foto: Reuters
Predsjednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, Foto: Reuters

Više ukrajinskih visokih zvaničnika objavilo je danas da podnosi ostavku kao posljedica korupcijske afere koja se odnosi na snabdijevanje vojske, u prvom skandalu tih razmjera od početka ruske invazije.

Medju zvaničnicima koji su podnijeli ostavke su zamjenik ministra odbrane Vjačeslav Šapovalov, koji je bio zadužen za logističku podršku oružanim snagama, pomoćnik šefa administracije predsjednika Kirilo Timošenko i pomoćnik glavnog tužioca Oleksij Simonenko.

Posle tih ostavki mogla bi da krene serija drugih, pošto je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sinoć objavio da će biti donijete odluke vezane za kadrove na različitim nivoima u ministarstvima i drugim strukturama centralne vlade u regionima.

Zelenski je rekao da usmjerenost Ukrajine na rat neće spriječiti njegovu vladu da se bori protiv korupcije.

"Hoću jasno da kažem neće biti vraćanja na ono što se dešavalo u prošlosti", rekao je Zelenski u sinoćnjem obraćanju.

Mada je prije početka ruske invazije Ukrajina bila redovno potresana korupcijskim skandalima, što je endemska boljka zemlje, ovo je prva takva afera od početka invazije krajem februara prošle godine.

Izbila je u trenutku kada Kijev od zapadnih savjeznika, čija je vojna i finansijska podrška presudna, traži stotine savremenih tenkova i drugog oružja za novu ofanzivu na frontu.

U saopštenju ministrstvo odbrane daje uvjerenje da su "neosnovane" optužbe u toj aferi o naduvanim cijenama, koju su otkrili ukrajinski mediji, ali da će odlazak Šapovalova dozvoliti da se "sačuva povjerenje društva i međunarodnih partnera", kao i da se obezbijedi "objektivnost napora" da se rasvijetli taj slučaj. Ministar odbrane Oleksij Reznikov juče je rekao da je skandal posljedica vještačkog informacionog napada zasnovanog na "lažnom pretekstu".

Prema informacionom sajtu ZN.UA, ministarstvo odbrane je za 2023. godinu potpisalo ugovor po povišenim cijenama za prehrambene proizvode za vojsku. Taj ugovor je, prema portalu vrijedan 13 milijardi grimni (oko 324 miliona evra) sa cijenama "dva do tri puta uvećanim" u odnosu na važeće tarife za osnovne prehrambene proizvode.

Pomoćnik šefa administracije predsjednika Kirilo Timošenko, jedan od rijetkih saradnika predsjednika koji je sa njim radio od izbora 2019. i koji je nadgledao projekte rekonstrukcije oštećenih instalacija u ruskim udarima, pominjan je u više skandala za vreme i prije invazije.

U oktobru optužen je da je koristio terensko vozilo koje je Ukrajini dala američka grupa Dženeral Motors za humanitarne svrhe. Posle tih otkrića on je rekao da je prebacio vozilo za potrebe fronta.

Pomoćnika generalnog tužioca Oleksija Simonenka optužio je jedan uticajni ukrajinski mediji da je nedavno otišao na odmor u Španiju iako su putovanja u inostranstvo sem za profesionalne svrhe zabranjena za muškarce u Ukrajini koji su u starosnoj dobi za ratovanje.

Zelenski je juče objavio da se vladinim zvaničnicima zabranjuje odlazak u inostranstvo sem za profesionalnu misiju.

Druga otpuštanja prethodila su današnjim ostavkama u Ukrajini, zemlji koja se nalazi na 122. mestu od 180 na listi percepcije korpucije organizacije Transparensi internešenel iz 2021. godine.

U nedelju je uhapšen pomoćnik ministra za infrastrukturu vasil Lozinski, optužen da je dobio mito od 400.000 dolara da "olakša" kupovinu generatora po naduvanim cijenama, u vreme kada je zemlja suočena sa velikim prekidima struje zbog ruskih udara na energetsku infrastrukturu.

Pavlo Galimon, pomoćnik šefa predsjednikove partije "Službenik naroda", otpušten je juče pod optužbama za korupciju vezanu za kupovinu imovine u Kijevu za iznos veći od njegovih deklarisanih prihoda.

Borba protiv korupcije važna je za Ukrajinu ako hoće da napreduje na putu ka članstvu u EU.