Zelenski zahvalio Bajdenu i Šolcu na odlukama o isporuci tenkova

Rat u Ukrajini – 336. dan

20207 pregleda 38 komentar(a)
Leopard tenk, Foto: Reuters
Leopard tenk, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.01.2023. 20:56h
Završeno
20:51h

Isporuku zapadnih granata sa uranijumskim jezgrom Ukrajini Moskva će tretirati kao upotrebu prljavih nuklearnih bombi, izjavio je šef ruske delegacije na bečkim pregovorima o vojnoj bezbjednosti i kontroli naoružanja Konstantin Gavrilov.

"Upozoravamo zapadne sponzore kijevske vojne mašine da ne podstiču nuklearne provokacije i ucjenu. Znamo da su tenk 'Leopard 2', kao i pešadijska borbena vozila 'Bredli' i 'Marder', naoružani projektilima sa uranijumskim jezgrom, čije korišćenje dovodi do kontaminacije područja, kao što se desilo u Jugoslaviji i Iraku", rekao je Gavrilov na Forumu OEBS-a o bezbjednosnoj saradnji.

Gavrilov je dodao da će Moskva, "ako Kijev dobije takve granate za tešku vojnu opremu NATO-a, smatrati to upotrebom prljavih nuklearnih bombi protiv Rusije, sa svim posljedicama koje proizlaze iz toga", prenosi ruska državna agencija RIA Novosti.

Njemački kancelar Olaf Šolc odlučio je poslije višemjesečnih pregovora, pod pritiskom NATO saveznika i koalicionih partnera, da ipak isporuči tenkove 'Leopard 2' Ukrajini i da dozvoli partnerskim zemljama da ih i one pošalju Kijevu. Ukrajina bi ove godine mogla da dobije do 100 najsavremenijih tenkova njemačke proizvodnje, što je trećina od broja koji je tražila.

Poslije popuštanja Berlina, danas su i SAD odlučile da pošalju Ukrajini 31 tenk "M1 Abrams".

Uoči objavljivanja američke odluke, portparol Kremlja Dmitrij Peskov upozorio je da će tenkovi "M1 Abrams", ako ih SAD isporuče Ukrajini, "izgorjeti kao i svi ostali", prenijela je agencija Rojters.

"Uvjeren sam da mnogi američki stručnjaci razumiju apsurdnost ove ideje. Ti tenkovi će izgorjeti kao i svi ostali. Samo što oni mnogo koštaju, a to će prije svega pasti na pleća evropskih poreskih obveznika", kazao je Peskov.

Peskov je juče upozorio da isporuka njemačkih tenkova "Leopard" Ukrajini "ne nagovještava ništa dobro", navodeći da će to "ostaviti neizbirisiv trag" u rusko-njemačkim odnosima.

20:14h

Predsjednik Ukrajine Volodomir Zelenski zahvalio je predsjedniku SAD Džou Bajdenu na odluci o slanju 31 borbenog tenka M1 Abrams, za podršku Kijevu u ratu protiv ruske agresije.

Kazao je da se radi o važnom koraku na putu ka pobjedi. 

"Slobodni svijet danas je ujedinjen kao nikad u zajedničkom cilju - oslobođenju Ukrajine. Idemo naprijed" napisao je Zelenski na Tviteru.

20:13h

Sjedinjene Američke Države će poslati Ukrajini 31 borbeni tenk M1 Abrams da joj pomognu u borbi protiv ruske invazije, rekli su danas visoki američki zvaničnici, što je kasnije potvrdio predsjednik SAD Džo Bajden.

20:04h

SAD će poslati Ukrajini 31 borbeni tenk M1 Abrams da joj pomognu u borbi protiv ruske invazije, rekli su danas visoki američki zvaničnici, što je kasnije potvrdio predsednik SAD Džo Bajden. To je promena višemesečnog stava prema kome su zvaničnici u SAD isticali argumente protiv slanja tenkova uz navode da su suviše teški za ukrajinsku vojsku da održava i da njima rukuje. "Radi se o pomoći Ukrajini da brani svoj suverenitet i teritorijalni integritet", rekao je danas Bajden u kratkoj izjavi. Bajden je istakao da se ovde ne radi o "ofanzivnoj pretnji protiv Rusije". "Nema ofanzivne pretnje protiv Rusije", istakao je Bajden. Ranije je visoki američki zvaničnik rekao da će SAD Ukrajini poslati 31 Abrams tenk, što je, kako je naglasio, u pravom smeru američkih napora za obezbedjivanje Ukrajini kapaciteta koji su joj potrebni da nastavi bolje da se brani. Američka odluka usledila je posle pristanka Nemačke da pošalje 14 tenkova "Leopard 2" Ukrajini iz svojih zaliha. Nemačka je oklevala nedeljama da donese tu odluku i ranije uslovljavalja slanje svojih tenkova sa tim da SAD dozvoli slanje svojih Abramsa, ne želeći da izazove bes Rusije a da SAD nisu preuzele sličnu obavezu sa svojim tenkovima. Bajden je naglasio da je ranije danas razgovarao sa vodjama Nemačke, Francuske, Italije i Britanije da nastave "blisku koordinaciju i punu podršku Ukrajini". Ruski predsednik Vladimir "Putin očekivao je da će oslabiti odlučnost Evrope i SAD. On je očekivao da će se s vremenom naša pomoć Ukrajini rasuti. Grešio je", rekao je Bajden. Kijev već nedeljama od Zapada traži savremene tenkove smatrajući da su neophodni za potiskivanje invazije. Tenkovi su deo novog paketa američke pomoći od 400 miliona dolara koji uključuje i osam vozila M88, oklopna vozila koja mogu da vuku Abramse ako se zaglave. Zajedno će Francuska, Britanija, SAD, Poljska, Nemačka, Holandija i Švedska poslati stotine tenkova i teških oklopnih vozila da ojačaju Ukrajinu dok ulazi u novu fazu rata i pokušava da probije učvršćene ruske linije. I dalje nije razjašnjeno kako će se tenkovi poslati ali verovatno je da će biti potrebno više meseci pre nego što zapravo stignu na bojno polje i neće biti na vreme pre očekivane ruske prolećne ofanzive, navodi agencija AP. Visoki američki zvaničnici rekli su danas da će SAD "van Ukrajine" obučavati Ukrajince za upravljanje tenkovima. Takodje su rekli da će biti poslat tačno 31 tenk zato što to odgovara sastavu ukrajinskog tenkovskog bataljona. Ruski ambasador u Berlinu rekao je da je odluka o slanju tenkova "vrlo opasna odluka koja će dovesti sukob na novi nivo konfrontacije".

16:47h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je danas u razgovoru sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom da je "iskreno zahvalan" zbog odobrenja Berlina da borbene tenkove "leopard" pošalje Kijevu.

"Iskreno zahvaljujemo kancelaru i svim našim prijateljima u Njemačkoj", napisao je Zelenski na Tviteru, navodeći da je telefonom razgovarao sa Šolcom.

Njemačka vlada potvrdila je, poslije dužeg oklijevanja, da će poslati Ukrajini savremene tenkove "leopard 2" i odobriti drugim zemljama kao što je Poljska da ih i one pošalju.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozdravio je danas odluku Njemačke da isporuči tenkove "leopard 2" Ukrajini, navodeći da će oni pomoći Kijevu da pobijedi ruske agresore.

"U kritičnom trenutku rata koji je pokrenula Rusija, tenkovi mogu pomoći Ukrajini da se brani, da pobijedi i prevlada kao nezavisna država," napisao je Stoltenberg na Tviteru.

16:03h

Njemačka radi šta je "potrebno" da podrži Ukrajinu odobravanjem isporuka savremenih borbenih tenkova "leopard", ali hoće da spriječi "eskalaciju" sukoba koja bi dovela do rata Rusije i NATO -a, rekao je danas njemački kancelar Olaf Šolc.

14:17h

Odluku Njemačke da u Ukrajinu pošalje Leopard tenkove i to odobri i drugim zemljama, Ukrajinci su dočekali sa oduševljenjem.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski naglasio je "da se ne radi se o pet, deset ili 15 tenkova. Potreba je mnogo veća".

14:14h

Ukrajinska vojska saopštila je da je Rusima predala Soledar, dvije nedjelje nakon što je Moskva objavila da je zauzela taj grad na istoku Ukrajine.

"Poslije više mjeseci teških borbi, ukrajinske oružane snage su napustile" grad i "povukle se na pripremljene položaje", izjavio je danas portparol ukrajinske vojske za istočnu zonu, Sergij Čerevati.

Portparol međutim nije želio da kaže kada se tačno ukrajinska vojska povukla iz Soledara.

14:04h

Nakon dugog čekanja Ukrajinaca, Njemačka je danas odobrila slanje Leopard tenkova toj zemlji a to je dozvolila i drugim zemljama. 

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je kazao da članice Alijanse ne treba da šalju samo odbrambeno oružje veći i ono koje će Kijevu omogućiti da povrate izgubljene teritorije.

Iz Kremlja su upozorili da je slanje tenkova Ukrajini uplitanje NATO-a u sukob i da bi to trajno obilježilo odnose Rusije i Njemačke.

"Naši odnosi su na najnižoj tački, nema sadržajnog dijaloga ni sa Njemačkom ni sa drugim zemljama Evropske unije i NATO-a. Isporuke tenkova 'leopard' ne obećavaju ništa dobro odnosima Rusije i Njemačke. Trajno će ih obilježiti", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Bonus video: