Šolc: Berlin isporučuje tenkove, ali hoće da spriječi eskalaciju između Rusije i NATO

"Ispravno je i namjerno to što smo napredovali malim koracima i nastavićemo da slijedimo taj princip ubuduće", rekao je on jer "to je jedini princip koji garantuje bezbjednost Evrope i Njemačke u vezi s ovako opasnim pitanjem", rekao je njemački kancelar

6352 pregleda 17 komentar(a)
Šolc u obraćanju Bundestagu, Foto: Reuters
Šolc u obraćanju Bundestagu, Foto: Reuters

Njemačka radi šta je "potrebno" da podrži Ukrajinu odobravanjem isporuka savremenih borbenih tenkova "leopard", ali hoće da spriječi "eskalaciju" sukoba koja bi dovela do rata Rusije i NATO -a, rekao je danas njemački kancelar Olaf Šolc.

"Činimo šta je potrebno i moguće da podržimo Ukrajinu, ali istovremeno spriječavamo eskalaciju ka ratu Rusije i NATO-a", rekao je Šolc u Bundestagu, donjem domu njemačkog Parlamenta.

Neposredno pošto je Berlin odbrio isporuku teških tenkova njemačke proizvodnje Ukrajini, kancelar je o tome govorio vrlo oprezno i više puta podsjetio na potrebu odmjeravanja i razmišljanja prilikom odlučivanja o vojnoj podršci Kijevu, prenosi novinska agencija Beta.

"Ispravno je i namjerno to što smo napredovali malim koracima i nastavićemo da slijedimo taj princip ubuduće", rekao je on jer "to je jedini princip koji garantuje bezbjednost Evrope i Njemačke u vezi s ovako opasnim pitanjem".

Kako prenosi AFP, pritisak na Šolca da odobri isporuke tenkova "leopard", pojačao se posljednjih dana kako Zelenih i Liberala - partnera u vladajućoj koaliciji u Njemačkoj, tako i konzervativne opozicije i zapadnih saveznika Ukrajine.

Kancelar je pred donjim domom Parlamenta precizirao da radi spriječavanja eskalacije sa Rusijom nema govora o intervenisanju u vazduhu i na kopnu u Ukrajini, što je stav koji dijele i SAD.

"Kada se govorilo o zoni zabrane leta iznad Ukrajine, čuo sam američkog predsjednika da to nećemo činiti, da se taj stav nije promijenio i da se neće promijeniti, i da nećemo ni u kojem slučaju slati kopnene trupe", rekao je Olaf Šolc.

Bonus video: