Haker ukrao lične podatke svih Austrijanaca

Haker je takođe ponudio na prodaju “sličan komplet podataka” iz Italije, Holandije i Kolumbije, navela je policija

8678 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Holandski haker uhapšen u novembru ukrao je i ponudio na prodaju puna imena, adrese i datume rođenja bukvalno svih u Austriji, saopštila je austrijska policija.

Haker je ponudio na prodaju podatke na jednom onlajn forumu u maju 2020, predstavljajući ih kao “puno ime, pol, adrese i datum rođenja svih građana” Austrije, navela je policija u saopštenju, dodajući da su istražitelji potvrdili autentičnost.

Fajl je sadržao oko devet miliona podataka, saopštila je policija. Populacija Austrije je oko 9,1 milion. Haker je takođe ponudio na prodaju “sličan komplet podataka” iz Italije, Holandije i Kolumbije, navela je policija.

“Budući da su ovi podaci bili dostupni na internetu, mora se pretpostaviti da su sada nepovratno u rukama kriminalaca”, navela je policija, dodajući da su nepoznati identiteti ljudi koji su platili za podatke.

Dvadesetpetogodišnji osumnjičeni koji je uhapšen u jednom stanu u Amsterdamu poznat je međunarodnoj policiji i pod istragom je holandske policije i pravosudnih organa. Portparol policije je kazao da je saopštenje objavljeno tek sada kako ne bi opstruiralo istragu.

Policija nije iznijela podatke o posljedicama za bezbjednost podataka Austrijanaca.

Bonus video: