Zašto je tenk Leopard 2 važan Ukrajini?

Motor od 1.500 konjskih snaga obezbjeđuje maksimalnu brzinu tenka od 60 kilometara na sat. Tenk spada u tešku kategoriju, pa je njegova težina od 60 tona često problem za mostove

6918 pregleda 20 komentar(a)
Njemački kancelar ispred tenka Leopard 2, Foto: Reuters
Njemački kancelar ispred tenka Leopard 2, Foto: Reuters

Njemačka će isporučiti Ukrajini tenkove tipa Leopard 2. Ti tenkovi bi mogli da imaju važnu ulogu u ratu protiv ruskih napadača.

Ni o jednom oružju se u Njemačkoj nije toliko diskutovalo kao o tenku Leopard 2. Njemačka vlada dugo je oklijevala sa odlukom da isporuči taj tenk i da dozvoli drugim zemljama isporuku. Vladao je veliki strah da bi Njemačka mogla da važi kao zaraćena strana, a tu bojazan je imao prije svega kancelar Olaf Šolc.

Pritisak na njemačku vladu je rastao i sada je ona ipak odlučila da tenkove stavi na raspolaganje Ukrajini. U isto vrijeme, Sjedinjene Američke Države isporučiće tenk Abrams.

Najprije 14 tenkova do kraja marta

Njemačka će najprije isporučiti 14 tenkova tipa Leopard 2A6. Njemačka raspolaže sa ukupno 328 tenkova tipa Leopard. Stručnjaci nisu jedinstveni u ocjeni koliko od tih tenkova mogu odmah da se upotrebe. Širom svijeta 20 država raspolaže sa 3.600 ovih tenkova njemačke proizvodnje.

Novi njemački ministar odbrane, socijaldemokrata Boris Pistorius, u četvrtak je prilikom posjete jedinicama Bundesvera u pokrajini Saksonija-Anhalt izjavio da će prva isporuka uslijediti do kraja prvog tromjesečja. Dodao je da će, po informacijama koje raspolaže, to biti pravovremeno, uoči ruske proljećne ofanzive. "Nemam naznaka da će oni stići prekasno", rekao je Pistorius.

Cilj Zapada: dva ukrajinska tenkovska bataljona

Deklarisani cilj zapadnih zemalja je da od isporučenih Leoparda Ukrajina formira dva tenkovska bataljona. U Bundesveru tenkovski bataljon ima 44 tenka. Da bi se to ostvarilo morale bi i druge evropske zemlje da isporuče tenkove.

Njemačka vlada namerava da dodijeli drugim zemljama dozvolu za isporuku nemačkih tenkova koji su u njihovom posjedu. U međunarodnoj trgovini oružjem uobičajeno je da ugovor veže kupca, da kupljeno oružje ne preprodaje trećim zemljama.

Reakcija iz Moskve pokazuje kakav značaj imaju njemački tenkovi. Moskva je takvu isporuku, kao i isporuku drugih oružanih sistema, nazvala "direktnim učešćem" u sukobu. Upravo je to tumačenje koje je njemački kancelar Olaf Šolc htjeo da izbjegne.

Demohrišćanski stručnjak za odbranu Roderih Kizeveter u razgovoru za DW pozdravlja odluku njemačke Vlade: "Zapadni modeli štite vojnike znatno bolje i tako podižu borbeni moral. Osim toga, tehnički su daleko nadmoćniji od sovjetskih modela. Operacije osvajanja prostora tako mogu opet biti realistične. Time bi se mogla osloboditi velika područja od ruske okupacije i tako spriječiti ratni zločini".

Velike nade

Marina Miron sa londonskog Kraljevskog koledža kaže da se tek mora utvrditi kakvu vrijednost njemački tenkovi imaju za Ukrajinu. "Još ne znamo koju će konkretnu verziju tenka Leopard dobiti Ukrajina. Ali je naravno sa tim sada povezana velika nada da će to biti bolje od onoga šta Ukrajina trenutno ima".

Planirano je da NATO isporuči Ukrajini oko 90 tenkova. I Finska, koja još nije članica Sjevernoatlanskog pakta, najavila je isporuku tenka Leopard. Mnogi stručnjaci se nadaju da će u samom ratnom području doći do značajnog preokreta u ratu protiv Rusije, prije svega prilikom ponovnog zauzimanja područja na istoku zemlje.

Izvozni hit

Leopard 2 i njegova ranija verzija Leopard 1 smatraju se njemačkim izvoznim hitom. Leopard 2 se serijski proizvodi od 1978. i otada je više puta usavršavan. Firma koja ga proizvodi, "Kraus-Mafaj Vegman", za potrebe izvoza napravila je niz različitih verzija koje su urađene po posebnim zahtjevima kupaca.

I prethodni model Leopard 1 je dobro prodavan širom svijeta, pa se još uvijek nalazi u sastavu oružanih snaga niza zemalja. Svrha ovog modela je odbrana od neprijateljskih tenkovskih formacija.

60 tona i 60 kilometara na sat

Leopard 2 je snabdijeven topom kalibra 120 milimetara koji i statične i pokretne ciljeve može napasti i u pokretu. Uz dodatnu opremu može da prođe kroz vodu duboku četiri metra.

Motor od 1.500 konjskih snaga obezbjeđuje maksimalnu brzinu tenka od 60 kilometara na sat. Tenk spada u tešku kategoriju, pa je njegova težina od 60 tona često problem za mostove. Kanadski i danski vojnici koji su u Avganistanu bili posada Leoparda svjedoče o izuzetnoj zaštiti koju tenk pruža vojnicima prilikom napada.

Nils Šmid: "Ukrajina tako može da iznudi pregovore"

Isporuke tenkova tipa Leopard, prema mišljenju niza njemačkih političara, može dovesti do prekretnice u ratu.

Socijaldemokratski stručnjak za odbranu Nils Šmid kaže za DW: "Uvjereni smo da će ova isporuka na proljeće dati odlučujuću prednost Ukrajini. Naime, borbena moć tenka je velika, bitno veća od svih oružja koje smo do sada isporučili. Zajedno sa jačanjem protivvazdušne odbrane Ukrajina može tako vojni balans promeniti u svoju korist – i tako ruskog predsjednika Putina prinuditi na ozbiljne pregovore o ponovnom uspostavljanju ukrajinskog teritorijalnog integriteta".

Tijesna većina Njemaca za isporuku

I njemačko stanovništvo većinski zagovara isporuku tenkova. Prema jednoj anketi 53 odsto ispitanika pozdravljaju isporuku. Da je to pogrešno smatra još uvijek 39 odsto ispitanika.

Posebno je velika uzdržanost na istoku Njemačke, u pet pokrajina koje su ranije bile u DDR-u. Tu vjeruje 59 odsto ispitanika da isporukom tenkova raste opasnost od direktne vojne reakcije Moskve protiv Njemačke.

Bonus video: