Njemačka vlada: Ne učestvujemo u ratu

Ministarka spoljnih poslova Analena Berbok je na sastanku Savjeta Evrope u utorak u Strazburu doslovno rekla: „Mi vodimo rat protiv Rusije, a ne jedni protiv drugih"

9564 pregleda 49 komentar(a)
Analena Berbok, Foto: Reuters
Analena Berbok, Foto: Reuters

Poslije ishitrene izjave njemačke ministarke spoljnih poslova Analene Berbok - da je Njemačka u ratu - vlada se sada trudi da razjasni stvar ponavljajući kako Njemačka podrška Ukrajini ne znači i učestvovanje u ratu.

„NATO i Njemačka ne učestvuju u ovom ratu. Mi podržavamo Ukrajinu ali nismo strana u ratu", rekla je u petak (27.1.) zamjenica portparola vlade Krstijane Hofman. Ona je time reagovala na pitanje - kako Njemačka vlada objašnjava izjavu ministarke spoljnih poslova, koja je na sastanku Savjeta Evrope u utorak u Strazburu doslovno rekla: „Mi vodimo rat protiv Rusije, a ne jedni protiv drugih".

Njemački kancelar Olaf Šolc je poslije odluke o isporuci tenkova Leopard 2 Ukrajini u nekoliko navrata ponovio da to ne znači da su Njemačka i NATO u ratu s Rusijom. A u intervjuu ZDF-u, dan poslije nesrećne izjave ministarke Berbok on je ponovio da Njemačka ni u kom slučaju nije u ratu i dodao: "Između NATO i Rusije ne smije biti rata".

Ruska propaganda

Portparol ministarstva spoljnih poslova Kristijan Vagner je rekao da je izjava Berbokove istrgnuta iz konteksta i da je izrečena u jeku jedne duže rasprave na engleskom, dakle jeziku koji nije maternji jezik ministarke.

„Mislim da namjera ministarke nije bila da pobudi raspravu kakvu sada pratimo, dijelom i na društvenim mrežama, nego je naglasak bio na tome da smo mi, dakle EU, NATO i G7 zemlje, jasno protiv agresorskog rata Rusije", rekao je Vagner.

On je rekao da je ovaj slučaj tipičan za način na koji djeluje ruska propaganda.

„Ruska propaganda uvijek iznova koristi izjave, pojedinačne rečenice, stavove članova Njemačke vlade i preokreće ih u svom interesu. Zato mislim da nije pretjerano smisleno ovome davati toliki prostor. Njemačka, sa stanovišta međunarodnog prava, nije strana u ovom ratu", rekao je Vagner na redovnoj konferenciji za štampu Njemačke vlade.

U raspravu se uključila i Njemačka ambasada u Kijevu. „Pomagati Ukrajini materijalom koji joj pomaže da ostvari svoje pravo na samoodbranu sadržano u povelji UN nije učestvovanje u ratu", stoji u saopštenju.

Jeste ili niste u ratu?

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Maria Saharova je u petak zatražila objašnjenje Njemačke ambasade u Moskvi zbog „kontradiktornih" poruka koje odašilje Berlin.

„Njemačka s jedne strane tvrdi da ne učestvuje u ratu u Ukrajini a istovremeno ministarka kaže da se zemlje Evrope nalaze u ratu s Rusijom. Razumijete li vi sami o čemu govorite?", napisala je Saharova na platformi Telegram.

Njemačka opozicija nije gubila vrijeme za obračun s ministarkom iz redova vladajućih Zelenih. „Berbok je veliki bezbjednosni rizik za našu zemlju", rekao je generalni sekretar CSU Martin Huber tvrdeći da ona „Njemačku uvlači u rat". Kopredsjednik AfD Tino Krupala zatražio je i ostavku ministarke Berbok. „Ministarka spoljnih poslova svojim neprofesionalnim i ishitrenim nastupima dovodi egzistenciju Njemačke u pitanje", saopštio je Krupala.

Izjavu Njemačke ministarkie Berbok spomenuo je i hrvatski predsjednik Zoran Milanović. „Možda je Njemačka u ratu s Rusijom. Sretno ovog puta, da završi bolje nego prije 70 godina, ali mi nismo u ratu ni s kim", rekao je hrvatski predsjednik u četvrtak.