Komunista, heroj rata u bivšoj Jugoslaviji, prozapadno orijentisan - ko je novi predsjednik Češke

Pavel će biti četvrti češki predsjednik od njenog mirnog razlaza sa Slovačkom 1993. godine - nakon Vaclava Havela (1993 - 2003), Vaclava Klausa (2003 - 2013) i Miloša Zemana (2013 - 2023).

15171 pregleda 7 komentar(a)
Pavel, Foto: Reuters
Pavel, Foto: Reuters

Češka je danas dobila novog predsjednika - to je Petr Pavel, penzionisani general NATO.

Njegovim izborom Češka je pokazala da želi nastavak savezničkih obaveza i jačanje proevropskog smjera zemlje.

Petr Pavel ima 61 godinu, završio je vojni fakultet, bio je pripadnik elitnih padobranskih snaga Češke i bivši general vojske u toj zemlji.

Baš kao i njegov rival na predsjedničkim izborima Andrej Babiš, Pavel je tokom osamdesetih godina prošlog vijeka bio član Komunističke partije kada se i pridružio vojsci, piše Frans pres.

Prije tačno 30 godina, za vrijeme rata na prostorima bivše Jugoslavije, tokom misije UNPROFOR-a sa svojim češkim bataljonom pomogao je da se francuske trupe spasu iz ratnog područja. Zbog tog herojskog djela Francuska ga je odlikovala Ratnim krstom, koji Pariz dodjeljuje za izuzetna junačka djela.

Kasnije je postao vođa češkog Generalštaba i predsjednik vojnog komiteta NATO, da bi 2018. otišao u penziju.

Pavel će biti četvrti češki predsjednik od njenog mirnog razlaza sa Slovačkom 1993. godine - četiri godine nakon što je bivša Čehoslovačka odbacila četiri decenije komunističke vladavine.

Njegovi prethodnici bili su Vaclav Havel (1993 - 2003), Vaclav Klaus (2003 - 2013) i Miloš Zeman (2013 - 2023).

Pavel će u martu zamijeniti Zemana, političara koji je izazivao podjele, njegovao bliske veze sa Moskvom prije nego je napravio zaokret kada je Rusija napala Ukrajinu prošle godine.

Iako je uloga predsjednika uglavnom ceremonijalna, njegova dužnost je da imenuje Vladu, bira guvernera Centralne banke, ustavne sudije i služi kao komandant Oružanih snaga.

Frans pres piše da Pavel gaji strast prema snažnim motorima, kako i da je snažan zagovornik članstva u Evropsku uniju i NATO.

Podržava uvođenje eura kao zvanične valute, istopolne brakove i usvajanje djece od strane istopolnih parova.

"Poštujem princip slobode i jednakosti svih ljudi pred zakonom. Takođe vjerujem da smo tolerantno društvo", rekao je Pavel jednom prilikom.

Bonus video: