Šolc: Njemačka neće slati borbene avione u Ukrajinu

"Pitanje borbenih aviona se čak i ne postavlja. Mogu samo da savjetujem da se ne ulazi u stalni rat nadmetanja sa sistemima naoružanja"

9124 pregleda 10 komentar(a)
Šolc, Foto: Reuters
Šolc, Foto: Reuters

Njemačka neće slati borbene avione u Ukrajinu, rekao je njemački kancelar Olaf Šolc, dok Kijev traži od Zapada još više naoružanja kako bi se suprotstavio ruskoj invaziji.

Poslije nekoliko nedjelja oklijevanja, Berlin je u srijedu odlučio da pošalje 14 tenkova njemačke proizvodnje "Leopard 2" u Ukrajinu i da dozvoli drugim evropskim zemljama da isporuče te tenkove Kijevu.

Upitan u intervjuu u nedelju za list "Tagesšpigel" (Tagesspiegel) o zahtjevu Kijeva da dobije borbene avione, Olaf Šolc je odgovorio: "Pitanje borbenih aviona se čak i ne postavlja. Mogu samo da savjetujem da se ne ulazi u stalni rat nadmetanja sa sistemima naoružanja".

"Ali, čim je donijeta odluka (o tenkovima), u Njemačkoj je počela nova debata" o nečem drugom - avionima i "to je neozbiljno i podriva povjerenje građana u odluke vlade", rekao je on.

Odlukom o slanju njemačkih tenkova u Ukrajinu, Njemačka je pratila stav Sjedinjenih Država da ukrajinsku vojsku snabdjevaju tenkovima američke proizvodnje "Abrams".

Ali, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski koji je zahvalio Berlinu i Vašingtonu, odmah je tražio više, uključujući borbene avione i rakete dugog dometa.

Olaf Šolc je u intervjuu ponovo upozori na "rizik od eskalacije" u odnosu prema Moskvi. "Nema rata između NATO-a i Rusije. Nećemo dozvoliti takvu eskalaciju", rekao je on.

Po riječima kancelara, "neophodno je" da se razgovra sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Njihov posljednji susret datira od početka decembra.

"Namjeravama da ponovo telefonom razgovaram s Putinom", rekao je on, ne precizirajući kada.

"Ali, naravno, takođe je jasno da se situacija neće promijeniti sve dok Rusija bude vodila rat nemilosrdnim napadima (na Ukrajinu)", rekao je on.

Bonus video: