Boris Džonson kaže da mu je Putin prijetio raketnim napadom

Džonson je, govoreći za BBC, rekao da ga je ruski lider pitao o izgledima Ukrajine za ulazak u NATO, na šta je on odgovorio da to neće biti "u doglednoj budućnosti"

7337 pregleda 12 komentar(a)
Boris Džonson, Foto: REUTERS
Boris Džonson, Foto: REUTERS

Bivši britanski premijer Boris Džonson rekao je da mu je ruski predsjednik Vladimir Putin zaprijetio raketnim napadom tokom telefonskog razgovora uoči invazije na Ukrajinu, što je Moskva demantovala.

Džonson je, govoreći za BBC, rekao da ga je ruski lider pitao o izgledima Ukrajine za ulazak u NATO, na šta je on odgovorio da to neće biti "u doglednoj budućnosti".

"U jednom trenutku mi je zaprijetio i rekao: 'Borise, ne želim da te povrijedim, ali projektilom bi to trebalo trajati samo minut' ili tako nešto." Zaboga, rekao je Džonson, prisjećajući se " veoma dugog" i "najneobičnijeg" poziva u februaru 2022. koji je uslijedio nakon posjete tadašnjeg premijera Kijevu.

"Mislim da je, prema vrlo opuštenom tonu koji je imao dok je govorio, onoj vrsti prizvuka koju je imao, da se samo poigravao mojim pokušajima da ga navedem na pregovore."

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da ono što je Džonson rekao nije istina, ili "tačnije, da je laž".

Odnosi između Moskve i Londona pali su na najniži nivo u poslednjih nekoliko decenija čak i prije nego što je Rusija napala Ukrajinu, zbog trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja u britanskom gradu Solsberiju 2018.

Džonson, koji se povukao u septembru nakon niza skandala, pokušao je pozicionirati London kao glavnog saveznika Kijeva na Zapadu. Dok je bio na vlasti, nekoliko puta je posjetio Kijev i često zvao ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Bonus video: