Poslovna odjeća, a ne maslinastozeleno kao Zelenski: EU od svojih predstavnika traži da poštuju dres kod u Kijevu

Kada je u junu delegacija Vlade Crne Gore posjetila Ukrajinu od domaćina je dobila preporuku da se tokom posjete Irpinu i Borodjanki, kao i prilikom obilaska ostalih porušenih zgrada u Kijevu, nosi maskirna odjeća

16514 pregleda 11 komentar(a)
Predsjednica EK Fon der Lajen i Zelenski tokom jmučerašnjeg sastanka, Foto: Reuters
Predsjednica EK Fon der Lajen i Zelenski tokom jmučerašnjeg sastanka, Foto: Reuters

Prije nego što i je finalizirala dnevni red, kao i listu gostiju za dvodnevni samit u Ukrajini, Evropska unija je svojim predstavnicima koje planira da pošalje u Kijev poslala interni dokument sa jasnom porukom da postoji kodeks oblačenja.

Kako piše "Politiko" EU je zatražila da njena delegacija nosi uobičajenu poslovnu odjeću. Ili u prevodu - pojavite se kako ste to uradili u Briselu.

Sve to znači da Evropska unija od svojih predstavnika traži da se u Ukrajini ne pojavljuju u zelenoj ili maslinasto zelenoj odjeći, koju je od početka u javnim obraćanjima i na sastancima nosi predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Razlog za taj dokument u koji je Politiko imao uvid očigledan je pokušaj da se vojni izgled upravo rezerviše za Zelenskog i domaću delegaciju.

U EU su vjerovatno svjesni da je to stil prikladan za one koji se bore protiv brutalne ruske invazije, ali možda manje za komesare EU.

Zvaničnici EU, naravno, ranije su pronalazili načine da pokažu solidarnost sa Ukrajinom. Tokom godišnjeg govora o stanju u EU, predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen nosila je žutu i ​​plavu odeću, koja oslikava ukrajinsku zastavu. Komesarke EU pridružile su se kodeksu oblačenja dajući tako jedinstvenu modnu izjavu.

Kada je u junu delegacija Vlade Crne Gore posjetila Ukrajinu od domaćina je dobila preporuku da se tokom posjete Irpinu i Borodjanki, kao i prilikom obilaska ostalih porušenih zgrada u Kijevu, nosi maskirna odjeća.

S druge strane, na zajedničkoj pres konferenciji Zelenskog, premijera Crne Gore Dritana Abazovića i predsjednika Vlade Albanije Edija Rame u Kijevu poštovan je dres kod sličan onom koji predlaže EU.

Politiko navodi i da se od EU diplomata očekuju da ostanu dosljedni političkoj poruci, a ne da se pretjeruje sa fotografijama.

Na kraju krajeva, EU će možda morati da razočara Ukrajinu po teškim pitanjima poput njene želje da se brzo pridruži bloku.

Bonus video: