Premijerka Francuske nudi ublažavanje reforme penzionog sistema

"Dozvolićemo da se sa 63 godine starosti penzionišu oni koji su počeli radni vijek prije 22 godine", rekla je Born i potvrdila da će se ta izmjena odnositi na oko 30 hiljada ljudi

2147 pregleda 0 komentar(a)
Born, Foto: Reuters
Born, Foto: Reuters

Premijerka Francuske Elizabet Born ponudila je mogućnost da se ublaži planirana reforma penzionog sistema.

Predlog je da se odobri raniji odlazak u penziju svima koji su zaposlili prije nego što su napunili 22 godine, prenosi B92.

Born se odlučila na taj korak kako bi u parlamentu pridobila podršku konzervativaca za najavljenu reformu, kojom administracija predsjednika Emanuela Makrona želi da produži radni staž i podigne starosnu granicu za odlazak u penziju sa 62, na 64 godina starosti.

Međutim, s obzirom da je Makronova politička stranka prošle godine izgubila većinu u parlamentu Francuske, Vladi su potrebni glasovi konzervativnih republikanaca za usvajanje te nepopularne reforme.

Najavljeno je da bi radnicima koji su počeli da rade prije 22. godine bilo dozvoljeno da se pezionišu ranije, ali Born je kazala da je otvorena i za dodatne predloge konzervativaca.

"Dozvolićemo da se sa 63 godine starosti penzionišu oni koji su počeli radni vijek prije 22 godine", rekla je Born i potvrdila da će se ta izmjena odnositi na oko 30 hiljada ljudi.

Ona je kazala da će to koštati državu više od milijardu eura godišnje, što prema njenim riječima, znači da je neophodno da se pronađe pouzdan izvor za finansiranje te mere.

Bonus video: