Švajcarski mediji: Ruski patrijarh radio za KGB

Početkom 1970-ih, patrijarh, koji podržava rusku invaziju na Ukrajinu, živio je u Ženevi kako bi zvanično predstavljao Moskovsku patrijaršiju u Ekumenskom vijeću crkava.

10779 pregleda 20 komentar(a)
Kiril i Putin, Foto: Shutterstock
Kiril i Putin, Foto: Shutterstock

Ruski pravoslavni patrijarh Kiril, blizak predsjedniku Vladimiru Putinu, radio je za sovjetske obavještajne službe tokom boravka u Švajcarskoj 1970-ih, pišu švajcarski mediji, pozivajući se na arhive sa kojih je skinuta oznaka tajnosti.

Prema dnevnim novinama "Le Matin Dimanche" i "Sonntagszeitung", dosije koji ima federalna policija o čovjeku koji je danas duhovni poglavar Ruske pravoslavne crkve potvrđuje da je patrijarh Kiril bio dio KGB-a, spoljne obavještajne službe iz vremena Sovjetskog Saveza.

Dva medija su uspjela da pregledaju dosije u švajcarskom saveznom arhivu.

Početkom 1970-ih, patrijarh, koji podržava rusku invaziju na Ukrajinu, živio je u Ženevi kako bi zvanično predstavljao Moskovsku patrijaršiju u Ekumenskom vijeću crkava.

Misija Kirila, čije je kodno ime bilo "Mihajlov", bila je uticaj na to vijeće, prenosi agencija Hina.

Cilj Sovjeta tada je bio da natjera ženevsku instituciju da iznese osude na račun Sjedinjenih Država i njihovih saveznike i da ublaži kritike nedostatka vjerskih sloboda u SSSR-u, podsjećaju dnevne novine.

Švajcarski listovi dodaju da je Ruska pravoslavna crkva odbila da komentariše navodnu Kirilovu špijunsku aktivnost u Ženevi, a Ekumensko vijeće crkava reklo je švajcarskim medijima da "nemaju informacija" o toj temi.

"Le Matin Dimanche" razgovarao je s patrijarhovim rođakom, Mihajlom Gundiajevim, koji ga je naslijedio na mjestu predstavnika Moskovske patrijaršije u Ženevi, a koji tvrdi da njegov ujak "nije bio agent, iako je bio pod strogom kontrolom KGB-a".

To "nije uticalo na iskrenost njegove predanosti ekumenskom radu s drugim crkvama", rekao je novinama.

Dodao je da patrijarh Kiril, blizak Putinu, posebno cijeni Švajcarsku.

"Gajim posebna osjećanja prema vašoj zemlji. Od svih zemalja na svijetu to je možda ona koju sam najčešće posjećivao", rekao je patrijarh 2019. primajući predsjednika gornjeg doma švajcarskog parlamenta u Moskvi.