Četvrtini građana Ukrajine prijeti teško mentalno oboljenje

Kazačkin je rekao da se očekuje da će se zdravstvena kriza u Ukrajini proširiti na druge djelove istočne Evrope i centralne Azije

4987 pregleda 6 komentar(a)
Bahmut, Foto: Reuters
Bahmut, Foto: Reuters

Četvrtina stanovništva Ukrajine je u opasnosti da teško mentalno oboli dok se zemlja bori sa ruskom invazijom, rekao je danas visoki zdravstveni zvaničnik.

Mišel Kazačkin, član Komisije za politiku ljekova za istočnu i centralnu Evropu i centralnu Aziju, rekao je da je sukob u Ukrajini ne samo doveo do nestašice medicinskih zaliha i osoblja, već je i prouzrokovao veliku prijetnju mentalnom zdravlju.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) „procjenjuje da je trenutno, svaki četvrti građanin Ukrajine izložen opasnosti od teških mentalnih oboljenja,“ rekao je Kazačkin, koji je takođe specijalni savjetnik kancelarije SZO za Evropu.

Opisujući nedavnu posjetu ukrajinskom gradu Dnjepar, Kazačkin je rekao da je vidio desetine pripadnika vojnog osoblja koji su hospitalizovani zbog „akutne i tragične anksioznosti, depresije i psihijatrijskih stanja".

„Mentalno zdravlje postaje dominantno pitanje javnog zdravlja u Ukrajini“, rekao je novinarima u Ženevi. „Rat i njegove posljedice doveli su do povećane upotrebe dozvoljenih i nedozvoljenih psihoaktivnih supstanci.“

Kazačkin je rekao da se očekuje da će se zdravstvena kriza u Ukrajini proširiti na druge djelove istočne Evrope i centralne Azije, djelimično kao rezultat ekonomskog pada u Rusiji, čija je ekonomija usko povezana sa ekonomijom mnogih drugih bivših sovjetskih republika.

„Ekonomski pad se dešava u pozadini krhkih zdravstvenih sistema i veoma ograničenih zdravstvenih budžeta“, dodao je.

Bonus video: