Slovačka voljna da pošalje MIG-ove Kijevu

Premijer Eduard Heger je kazao da mogu početi pregovori o slanju aviona Ukrajini

7514 pregleda 10 komentar(a)
Slovački premijer Eduard Heger, Foto: Rojters
Slovački premijer Eduard Heger, Foto: Rojters

Slovačka može početi proces pregovora o isporuci borbenih aviona MIG-29 Ukrajini nakon što je Kijev zvanično zatražio letjelice, kazao je juče slovački premijer Eduard Heger.

Zapadne države koje snabdijevaju Ukrajinu oružjem do sada su odbijale da pošalju borbene avione ili oružje dugog dometa kojim bi ta zemlja mogla pogoditi mete duboko na teritoriji Rusije, podsjeća agencija Rojters.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kazao je u četvrtak da je čuo od nekoliko lidera Evropske unije da su spremni da pošalju Kijevu avione, nagovještavajući jednu od najvećih promjena u zapadnoj podršci Kijevu.

”Ukrajinski predsjednik je tražio da mu isporučimo MIG-ove. Sada, pošto je upućen zvanični zahtjev, proces pregovora može da počne”, kazao je Heger.

Pregovori će biti interni, ali takođe i sa Evropskom komisijom jer bi Slovačka mogla da dobije finansijsku nadoknadu za tu isporuku, kazao je Heger. “Naši MIG-ovi mogu spasiti nevine živote u Ukrajini”, kazao je on.

Ministar odbrane Jaroslav Nard kazao je da toj zemlji više nijesu potrebni ovi mlazni avioni i da ih može prodati nekom drugom, ili dati Ukrajini gdje bi avioni mogli biti od pomoći. On je kazao da odluka još nije donijeta.

Dvanaest aviona ruske proizvodnje prizemljeni su prošlog ljeta, i u različitim su stanjima.

Slovačka vlada je naručila lovce F-16 iz Sjedinjenih Država 2018. kako bi zamijenila MIG-ove.

Prvi avioni, naručeni iz SAD, je trebalo da stignu prošle godine, a isporuka je trebalo da bude dovršena tokom ove godine. Međutim, sada se očekuje da isporuka bude 2024, navodi Rojters. Slovačka se graniči sa Ukrajinom na istoku i ulazna je tačka za izbjeglice koje bježe zbog rata. Bratislava je takođe pomagala Kijev oružjem, dok NATO jača svoje prisustvo u Slovačkoj.

Bonus video: