Belgijski europoslanik Tarabela optužen i zatvoren zbog korupcionaškog skandala u Evropskom parlamentu

Tarabela je negirao da je učestvovao u bilo kakvim malverzacijama i tražio da bude saslušan da može da objasni

3371 pregleda 3 komentar(a)
Mark Tarabela, Foto: Reuters
Mark Tarabela, Foto: Reuters

Belgijski europoslanik Mark Tarabela optužen je danas za "korupciju" i zatim mu je određen pritvor u okviru istrage o navodima o miješanju Katara i Maroka u odluke Evropskog parlamenta, saopštilo je belgijsko savezno tužilaštvo.

Socijalističkom poslaniku (59) određen je pritvor pošto je optužen za "korupciju", "pranje novca" i "učestvovanje u kriminalnoj organizaciji", rekao je za Frans pres portparol tužilaštva.

Još tri osobe među kojima i grčka europoslanica Eva Kaili već su u pritvoru u vezi sa tim skandalom koji je izbio 9. decembra i izazvao talas privođenja u Briselu.

Tog dana su belgijski istražitelji pronašli oko 1,5 miliona eura u gotovom novcu u kesama ili torbama u briselskom domu Eve Kaili i Pjer- Antonija Pancerija.

Panceri, bivši italijanski europoslanik, i ključni osumnjičeni u ovom slučaju, u januaru je priznao da je organizovao tu prevaru.

On je postigao sporazum sa optužbom kojom se predviđa ograničena zatvorska kazna od godinu dana u zamjenu za precizne informacije o prevari i umiješanim osobama.

Prema belgijskim medijima Panceri je naveo ime Tarabele istražiteljima u decembru ubrzo poslije svog hapšenja. On je tvrdio da je Tarabeli dao između 120.000 i 140.000 eura više puta za pomoć u slučajevima vezanim za Katar.

Tarabela je negirao da je učestvovao u bilo kakvim malverzacijama i tražio da bude saslušan da može da objasni.

Belgijski sud je morao da sačeka kraj procedure ukidanja Tarabelinog imuniteta u Parlamentu 2. februara prije nego što je mogao da preduzme bilo kakve mjere.

U toj istoj istrazi još jednom socijalističkom evroposlaniku Italijanu Andrei Kocolinu takođe je ukinut imunitet 2. februara i uhapšen je u petak u Italiji na osnovu međunarodnog naloga za hapšenje, rekao je danas portparol tužilaštva za Frans pres.

Belgijski sud sada čeka njegovo izručenje.

Bonus video: