Španija: Stotine hiljada na ulicama Madrida zbog "uništavanja javnog zdravstva"

"Oni su nam smanjili plate umjesto da ih povećaju. Zatrpani smo poslom i nemamo nikakvu podršku. U opasnosti smo od izumiranja", rekla je Ramis

10995 pregleda 5 komentar(a)
Detalj sa protesta, Foto: Reuters
Detalj sa protesta, Foto: Reuters

Stotine hiljada zdravstvenih radnika protestovalo je u Madridu zbog, kako kažu, "uništavanja javnog zdravstvenog sistema od strane konzervativne regionalne vlade".

Madridska vlada bila je meta kritika posljednjih godina, posebno otkako je 2020. počela pandemija koronavirusa, zbog nedovoljno opredijeljenog osoblja za bolnice i centre primarne zdravstvene zaštite.

Demonstranti kažu da Vlada ukida javne zdravstvene usluge i favorizuje privatno zdravstvo, prenosi Rojters.

"Oni su nam smanjili plate umjesto da ih povećaju. Zatrpani smo poslom i nemamo nikakvu podršku. U opasnosti smo od izumiranja", rekla je za Rojters Lilijan Ramis, medicinska sestra u zdravstvenom centru El Molar u Madridu.

Demonstranti su ispunili područje Plaza Cibeles u centru grada, skandirajući i mašući zastavama. Jedan demonstrant je nosio ogroman model Izabel Dijaz Ajuso, desničarske liderke regionalne vlade Madrida sa nosom nalik Pinokiju.

Regionalne vlade u Španiji su odgovorne za veliki dio zdravstvenog budžeta, jer su dio decentralizovanog političkog sistema zemlje.

Portparol regionalne vlade kazao je da ulicama Madrida maršira oko 250.000 ljudi, dok su organizatori procijenili da je broj blizu milion.

Ajuso je negirala optužbe da njena administracija ukida javne zdravstvene usluge u korist privatnog sektora.

"Svi vjerujemo u javno zdravlje", napisala je ona na Tviteru u subotu.

Hiljade zdravstvenih radnika je protestovalo i u Santjago de Komposteli na sjeverozapadu zemlje, pozivajući na očuvanje javnog zdravstvenog sistema.

Policija je saopštila da je 20.000 ljudi izašlo na ulice.

Prethodno su u novembru desetine hiljada marširale Madridom u znak podrške zdravstvenim radnicima, pozivajući na bolje uslove rada.

Bonus video: