U francuskom parlamentu 14.000 amandmana za prijedlog reforme penzija

Predsjednica parlamenta Jael Bron-Pive osudila je danas poslanice radikalne ljevice, stranke "Nepokorena Francuska" da sprovode "parlamentarnu gerilu i strategije opstrukcije", ponekad i sa uvredama

3410 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U donjem domu francuskog parlamenta u toku je rasprava poslanika o prijedlogu reforme penzija zbog koje su organizovani protesti i štrajkovi širom zemlje, ali se raspravi za sada ne vidi kraj pošto je podnijeto 14.000 amandmana, prenijeli su danas mediji u Francuskoj.

Predsjednica parlamenta Jael Bron-Pive osudila je danas poslanice radikalne ljevice, stranke "Nepokorena Francuska" da sprovode "parlamentarnu gerilu i strategije opstrukcije", ponekad i sa uvredama, prenio je list Sid-Uest na svom sajtu.

Poslanici već nedelju dana raspravljaju o prijedlogu reforme penzija, ali je ta rasprava veoma burna.

"Ono što se dešava u parlamentu je ozbiljno. Postoji grupa poslanika iz stranke Nepokorena Francuska koji su uspostavili strategiju opstrukcije, parlamentarnu gerilu, ponekad ima i uvreda", rekla je predsjednica.

Prema njenim riječima, donji dom parlamenta neće moći da razmotri prijedlog reforme do kraja pošto je podnijeto 14.000 amandmana, od kojih je samo 544 razmotreno.

Poslanici većine u parlamentu pozvali su na veliko povlačenje amandmana kako bi rasprava mogla da bude nastavljena kako treba.

"Potrebno je povući najmanje 9.000 amandmana", rekla je Jael Bron-Pivo.

Ako donji dom parlamenta ne završi raspravu o amandmanima do 17. februara u ponoć, tekst će ipak moći da prođe u Senat, navele su ranije francuske vlasti.

Građani i sindikati su nezadovoljni što reforma predlaže da starosna granica za odlazak u penziju bude 64, umesto 62 godine. Održano je nekoliko velikih protesta i štrajkova, a naredna okupljanja su zakazana za 16. februar i 7. mart.

Bonus video: