Ruski baloni iznad Kijeva, Ukrajina kaže da ih je većinu oborila

Rat u Ukrajini - 357. dan

36670 pregleda 25 komentar(a)
Ukrajinski vojnici u Donjecku, Foto: Reuters
Ukrajinski vojnici u Donjecku, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.02.2023. 22:00h
Završeno
21:57h

Međunarodni fond za Ukrajinu obezbijediće Kijevu opremu vrijednu više od 240 miliona dolara za poboljšanje ukrajinskih sposobnosti, objavilo je britansko Ministarstvo odbrane.

“Ukrajina će dobiti milionske kapacitete, uključujući rezervne tenkove, vazdušne sisteme bez posade, elektronsko ratovanje i protivvazdušnu odbranu“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Dodaje se da su prvi paket opreme dogovorile Velika Britanija, Holandija, Norveška, Švedska i Danska, koje su zajedno sa Islandom i Litvanijom ukupno uložile u fond više od 520 miliona funti, prenosi Al Džazira Balkans.

Britanski ministar odbrane Ben Valas rekao je da će paket pružiti značajno povećanje sposobnosti za ukrajinsku vojsku i njihovu sposobnost da brane svoju zemlju.

“Međunarodni fond za Ukrajinu predvođen Velikom Britanijom pokazuje posvećenost nas i naših saveznika da osiguraju da Ukrajina dobije vitalnu vojnu pomoć neophodnu za odbranu od ruske ilegalne invazije”, rekao je Valas.

(MINA)

19:16h

Ruske trupe vrše stalne napade na ukrajinske položaje na istoku zemlje i situacija je napeta, iako se naše snage drže, izjavila je u zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Maljar.

"Teško nam je", napisala je ona na Telegramu, dodajući da neke ruske jedinice trpe ogromne gubitke, prenio je Rojters.

16:17h

Šest ruskih balona primijećeno je iznad Kijeva, a većinu ih je oborila protivvazdušna odbrana, saopštila je vojna administracija ukrajinske prijestonice u sredu, aprenosi Rojters.

Na Telegramu su naveli da su baloni možda nosili reflektore radarskih signala i opremu za izviđanja.

07:22h

Ruske vlasti krenule da obuzdaju šefa plaćeničke grupe Vagner, kojem je navodno naloženo da ublaži kritike na račun ruskog vojnog vrha, a državnim medijima da prestanu da ga promovišu

Povezani članci

15. Februar 2023.

Kremlj neće pustiti Prigožina u politiku

07:00h

Rat u Ukrajini - 357. dan.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je rekao da je "ekstremno teško" na istoku zemlje, gdje ruske trupa posljednjih nedjelja teritoriju osvjajaju malo po malo, posebno blizu grada Bahmuta.

"Situacija na liniji fronta, posebno u regionima Donjeck i Lugansk ostaje ekstremno teška. To je bukvalno borba za svaki metar ukrajinske zemlje", rekao je Zelenski u večernjoj video-poruci građanima.

Oko uništenog grada Bahmuta se mjesecima vode žestoke borbe.

Bonus video: