Parlament Švajcarske evakuisan zbog muškarca s neprobojnim prslukom i eksplozivom

Federalno tužilaštvo i policija pokrenuli su krivičnu istragu, a nema neposrednih naznaka o mogućem motivu tog muškarca

6298 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Policija je u glavnom gradu Švajcarske juče evakuisala Parlament i susjedne zgrade pošto je muškarac s neprobojnim prslukom uhapšen blizu jednog od ulaza i potom je otkriveno da je nosio eksploziv.

Policija u Bernu je saopštila da su popodne pripadnici Federalnog obezbjeđenja primijetili muškarca na ulazu u zgradu Parlamenta čiji su "izgled i ponašanje bili sumnjivi" - nosio je neprobojni prsluk i futrolu za oružje, a tokom pretresa je otkriven eksploziv.

Osumnjičeni koji nije identifikovan, potom je podvrgnut fizičkim i psihičkim pregledima, navodi se u saopštenju.

Federalno tužilaštvo i policija pokrenuli su krivičnu istragu, a nema neposrednih naznaka o mogućem motivu tog muškarca.

Policija je na nekoliko sati ogradila Federalni trg ispred zgrade Parlamenta i obližnjih ulica i poslala bezbjednosne timove, uključujući vatrogasne ekipe i stručnjake za deminiranje, da uz podršku policijskog psa, dronova i robotskog pirotehničkog vozila pregledaju automobil povezan s osumnjičenim.

Mjere bezbjednosti su ukinute pošto se ispostavilo da vozilo ne predstavlja nikakvu opasnost, navodi se u saopštenju policije.

Švajcarska je rijetko imala sukobe sa ekstremističkim nasiljem, ali je federalna policija redovno upozoravala na prijetnje.

Bonus video: