Poslanici EP traže ostavku Varheljija zbog "idiota"

Evropski komesar je rekao da je njegova izjava tokom rasprave o politici proširenja Evropske unije na zapadni Balkan "izvučena iz konteksta"

35327 pregleda 37 komentar(a)
Oliver Varhelji, Foto: Rojters
Oliver Varhelji, Foto: Rojters

Poslanici Evropskog parlamenta (EP) traže da komesar za proširenje Oliver Varhelji podnese ostavku zbog incidenta koji se desio na sjednici u utorak dok je odgovarao na pitanja poslanika o proširenju na zapadni Balkan.

Mađarski komesar je na plenarnoj sjednici, po svemu sudeći, nazvao poslanike "idiotima".

Hrvatski poslanik desnog centra Tomislav Sokol postavio je Varheljiju dva pitanja - šta Evropska unija (EU) namjerava da učini da bi spriječila "širenje hegemonističkog koncepta srpskog sveta u Crnoj Gori" te koje mehanizme EU ima raspolaganju kako bi prisilila Srbiju da se pridruži evropskim sankcijama protiv Rusije, prenijeli su hrvatski mediji.

Nakon što mu je odgovorio na pitanje, Varhelji je sjeo na svoje mjesto i na mađarskom, dok mu je mikrofon još bio uključen, izgovorio: "Koliko još idiota ima ovdje".

Poslanici EP su burno reagovali, tražeći njegovu ostavku i snažan odgovor Varheljijeve šefice, predsjednice Evropske komisije (EK) Ursule fon der Lajen.

"Ovo je bez presedana i ozbiljna uvreda za parlament. Ubijeđeni smo da EP mora da traži ostavku komesara Varheljija", napisao je mađarski poslanik grupe socijalista i demokrata Čaba Molnar u mejlu svim poslanicima u utorak veče.

Varhelji je juče objavio saopštenje u kojem se nije izvinio nego je rekao: "Iskreno žalim zbog nesporazuma oko moje opaske. Ovo je bilo povezano sa privatnim i tekućim razgovorom na mađarskom između mene i mog šefa kabineta o sasvim drugoj stvari, koja je izvučena iz konteksta. Izvinjavam se zbog eventualnog nesporazuma oko toga", napisao je Varhelji.

On je dodao da u potpunosti poštuje "sve institucije EU, uključujući Evropski parlament i njegove uvažene članove".

"On bi trebalo da podnese ostavku", izjavio je poslanik Zelenih Danijel Frojnd za "Politiko".

Na pitanje Sokola da li je EU spremna da suspenduje pristupne pregovore dok Srbija ne ispuni sve uslove, Varhelji je rekao da nedostatak usklađenosti sa spoljnom politikom nije dio kriterijuma "na osnovu kojeg možete suspendovati pristupne pregovore".

"Kao što znate, suspendovanje pregovora je posljednja mjera", rekao je Varhelji.

"Nadam se da Srbija shvata koliko je važno da nam pomogne u ovoj borbi protiv uticaja rata. Nadamo se da će na kraju promijeniti stav".

Portparol Evropske komisije je rekao da je Fon der Lajenova "uzela u obzir" izjavu i pozvala komesare da se "uzdrže od bilo kakvog komentara koji bi mogao dovesti do ovakvog tumačenja".

Portparol predsjednice Evropskog parlamenta Roberte Metsole rekao je da je ona zatražila od svojih službi da ispitaju incident.

Sa jedne od sjednica EP u Briselu
Sa jedne od sjednica EP u Briselufoto: Reuters

"Vrijeđanje članova EP koji rade svoj posao postavljajući kritička pitanja, mora imati posljedice", rekla je evropska poslanica Delara Burkhart, opisavši izvinjenje kao "šalu".

"Idioti makar znaju kada je im je mikrofon uključen. To ih razlikuje od velikih idiota", kazala je francuska poslanica Valeri Hajer.

Predsjednica EK Fon der Lajen "mora odmah da ga smijeni... u suprotnom ona rizikuje da izgubi povjerenje čitavog EP", napisao je belgijski poslanik Gi Verhofštat iz liberalne grupe Obnovimo Evropu.

Neki poslanici su povezali Varheljijev komentar sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, koji je često na meti kritika zbog podrivanja političkog jedinstva EU zalaganjem za blažu politiku prema Rusiji, prenio je Juronjuz.

"Divno je čuti šta Orbanov čovjek u Briselu misli o (EU) demokratiji, rekao je njemački poslanik Damjan Bezelager. "Oliver Varhelji bi trebalo da podnese ostavku. Ne želim da ga vidim više u parlamentu".

"Prezir koji je prema parlamentu danas pokazao Orbanov komesar je neprihvatljiv", rekao je holandski poslanik Teis Roten.

Socijalistička poslanica Gabrijele Bišof je samo rekla: "Vrijeme je za akciju".

Ove reakcije su odraz sve napetijeg odnosa između Varheljija i parlamenta EU.

Poslanici su prošlog mjeseca optužili komesara da "namjerno izbjegava i potkopava" pitanje demokratskih reformi i vladavine prava u pristupnom procesu država kandidata usljed zabrinutosti da previše favorizuje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

U rezoluciji EP od 18. januara EK se poziva da pokrene "nezavisnu i nepristrasnu istragu" o Varheljiju kako bi se utvrdilo da li ponašanje (...) komesara za proširenje i susjedsku politiku "krši kodeks ponašanja članova Komisije".

Grupa socijalista i demokrata je u saopštenju u januaru ocijenila, između ostalog, da komesar "dosljedno umanjuje napade predsjednika Srbije na demokratiju i, navodno, čak je pomagao separatističke akcije Milorada Dodika u Bosni i Hercegovini".

U intervjuu za Juronjuz u decembru, na pitanje o trzavicama sa poslanicima, Varhelji je odgovorio:

"Optuživati me da umanjujem značaj vladavine prava... kako bih to rekao, zvuči više kao neka politička igra nego kao stvarna i osnovana kritika".

Bonus video: