Zelenski odbacio mogućnost odustajanja od bilo kojeg dijela teritorije u eventualnom mirovnom sporazumu sa Rusijom

“Ovdje nije riječ o samom kompromisu. Zašto bismo se plašili toga? Svakodnevno u životu pravimo milione kompromisa. Pitanje je sa kim. Sa Putinom? Ne. Jer nema povjerenja. Dijalog sa njim? Ne. Jer nema povjerenja"

13505 pregleda 17 komentar(a)
Zelenski, Foto: Reuters
Zelenski, Foto: Reuters

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski odbacio je mogućnost odustajanja od bilo kojeg dijela teritorije njegove zemlje u eventualnom mirovnom sporazumu sa Rusijom.

U intervjuu za BBC povodom prve godišnjice od početka ruske invazije, Zelenski je upozorio da bi odustajanje od teritorije značilo da se Rusija "može stalno vraćati" i ustvrdio da bi zapadno oružje približilo mir njegovoj zemlji.

Zelenski je takođe kazao da je predviđana proljećna ofanziva već počela.

"Ruski napadi se već dešavaju iz nekoliko pravaca", kazao je on.

On, međutim, vjeruje da ukrajinske snage mogu nastaviti da se odupiru ruskom napredovanju dok ne budu mogle da krenu u kontraofanzivu - mada je ponovio pozive za veću vojnu pomoć Zapada.

"Naravno da moderno oružje ubrzava stvari. Oružje je jedini jezik koji Rusija razumije", kazao je Zelenski za BBC.

On se prošle nedjelje sastao sa britanskim i liderima EU kako bi pojačao međunarodnu podršku i zatražio moderno oružje za odbranu njegove zemlje. Međutim Kijev sve više negoduje zbog toga što zapadno oružje u njegovu zemlju sporo stiže. Očekuje se da će tenkova - koje su prošlog mjeseca obećale zapadne zemlje - tek za nekoliko nedjelja stići do fronta.

Predsjednik Zelenski se u razgovoru za BBC osvrnuo i na prijetnju bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da će ući u na strani ruskih snaga sa njegove teritorije ukoliko i jedan ukrajinski vojnik pređe granicu.

"Nadam se da Bjelorusija neće ući u rat", kazao je on. "Ako to učini, borićemo i preživjeti".

Dozvoliti Rusiji da iskoristi Bjelorusiju kao polaznu tačku za napad bila bi “ogromna greška”, dodao je on.

Ruske snage su pokrenule dio njihove invazije iz Bjelorusije prije 12 mjeseci. One su krenule na jug prema Kijevu ali su odvraćene i povukle su se u roku od nekoliko nedjelja, nakon što su pretrpjele žestoke gubitke.

Na pitanje BBC-a da li ga iznenađuje ruska taktika u ratu, Zelenski ju je opisao kao “obezvređivanje”.

"Način na koji uništavaju sve. Ako njihovi vojnici dobijaju i izvršavaju ta naređenja, to znači da dijele iste vrijednosti".

Ukrajinski podaci objavljeni ove nedjelje pokazuju da ruski vojnici u Ukrajini stradaju u većem broju ovog mjeseca nego bilo kada od početka invazije. Ti podaci ne mogu biti potvrđeni, ali je britansko Ministarstvo odbrane navelo da je taj trend “vjerovatno tačan”.

"Danas naš opstanak je naše jedinstvo”, kazao je Zelenski.

"Vjerujem da se Ukrajina bori za svoj opstanak", kazao je Zelenski i dodao da se njegova zemlja kreće ka Evropi kako u ekonomskom tako i u smislu vrijednosti.

"Mi smo izabrali taj put. Želimo bezbjednosne garancije. Svaki teritorijalni kompromis oslabio bi nas kao državu”, kazao je.

“Ovdje nije riječ o samom kompromisu. Zašto bismo se plašili toga? Svakodnevno u životu pravimo milione kompromisa. Pitanje je sa kim. Sa Putinom? Ne. Jer nema povjerenja. Dijalog sa njim? Ne. Jer nema povjerenja".

Bonus video: