Finski parlament 28. februara glasa o zakonu koji će omogućiti ulazak u NATO

Zakon koje ratifikuje osnivačke ugovore NATO-a u Finskoj vjerovatno će biti usvojen, s obzirom na to da je većina poslanika za ulazak u alijansu, čime će Finska biti korak bliže članstvu ispred Švedske

2082 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Finski parlament glasaće 28. februara o zakonu koji će omogućiti ulazak te zemlje u NATO, rekao je u šef njegovog odbora za vanjske poslove Jusi Hala-aho, a prenosi Rojters.

Prošlog maja, Finska i susjedna Švedska, podnijele su zahtjev za pridruživanje zapadnom vojnom savezu kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

Ipak, članica NATO-a Turska usprotivila se njihovom članstvu, optužujući skandinavske zemlje da kriju, kako ih je nazvala, kurdske terorističke grupe.

Zakon koje ratifikuje osnivačke ugovore NATO-a u Finskoj vjerovatno će biti usvojen, s obzirom na to da je većina poslanika za ulazak u alijansu, čime će Finska biti korak bliže članstvu ispred Švedske.

"Cilj je da se nacionalni zakonodavni proces neophodan za pridruživanje NATO-u završi tokom ovog izbornog mandata", rekao Hala-aho.

Finska neće postati članica zapadnog vojnog saveza dok Turska i Mađarska ne ratifikuju njenu kandidaturu.

Turska je rekla da ne podržava kandidaturu Švedske, iako je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan u januaru rekao da je otvoren za ratifikaciju prijave Finske.

Bonus video: