"ZAPAD 2017"

Putin će nadgledati vojne vježbe; NATO: Manevri kao ozbiljna priprema za veliki rat

"Kada pogledamo vježbu kakvom je predstavlja Rusija, ne bi trebalo da bude zabrinutosti. Ali, kada pogledamo širu sliku, moramo da budemo zabrinuti, jer Rusija nije transparentna", naveo je predsjedavajući Vojnog komiteta NATO general Petr Pavel
3 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.09.2017. 18:10h

Predsjednik Rusije Vladimir Putin nadgledaće vojne vježbe "Zapad - 2017" u sanktpeterburškom regionu, saopštio je Kremlj.

Vrhovni komandant nadgledaće vježbe Oružanih snaga Rusije i Bjelorusije tokom glavne etape strateške vježbe 'Zapad - 2017' na poligonu Lužski", navodi se u saopštenju Kremlja, prenosi Tass.

Predsjedavajući Vojnog komiteta NATO general Petr Pavel izjavio je za AP da postoje razlozi za zabrinutost povodom obimnih vojnih manevara pod nazivom "Zapad-2017" koje izvode Rusija i Bjelorusija, pošto bi oni mogli da budu viđeni kao "ozbiljne pripreme za veliki rat", kao i da se NATO "ne nadmeće sa Rusijom oko Zapadnog Balkana".

Pavel je kazao da NATO pojačava napore na ponovnoj obnovi vojnih komunikacija sa Rusijom kako bi se izbjegle "neželjene posljedice potencijalnih incidenata tokom vježbi".

"Kada pogledamo vježbu kakvom je predstavlja Rusija, ne bi trebalo da bude zabrinutosti. Ali, kada pogledamo širu sliku, moramo da budemo zabrinuti, jer Rusija nije transparentna", naveo je Pavel.

On je to izjavio tokom godišnje konferencije Vojnog komiteta NATO koja je u subotu otvorena u albanskoj prijestonici Tirani i na kojoj će teme biti borba protiv terorizma, situacija na Zapadnom Balkanu i nova strategija SAD u Avganistanu.