Blinken: Ulazak Švedske i Finske u NATO nije bilateralno pitanje

"Snažno podržavamo nordijsko pristupanje što je brže moguće. Švedsko i finsko proširenje NATO-a nije bilateralno pitanje", rekao je Blinken na zajedničkoj konferenciji za medije sa turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Čavušogluom u Ankari

2330 pregleda 2 komentar(a)
Entoni Blinken, Foto: REUTERS
Entoni Blinken, Foto: REUTERS

Ulazak Švedske i Finske u NATO, koji blokira Turska, nije bilateralno pitanje, kazao je državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Entoni Blinken.

Blinken je rekao da SAD snažno podržavaju ubrzano pristupanje Švedske i Finske NATO-u s obzirom na korake koje su već preduzele.

"Snažno podržavamo nordijsko pristupanje što je brže moguće. Švedsko i finsko proširenje NATO-a nije bilateralno pitanje", rekao je Blinken na zajedničkoj konferenciji za medije sa turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Čavušogluom u Ankari.

Kako prenosi Hina, on je istakao da će SAD nastaviti da podržavaju Tursku koliko god bude potrebno, nakon zemljotresa koji je 6. februara pogodio pogranično područje te države sa Sirijom.

Čavušoglu je kazao da sve strane u Savezu moraju uvjeriti Švedsku da više preduzme kako bi uklonila zabrinutost Ankare i zadobila njenu podršku.

On je rekao da ne treba čekati katastrofu ili teška vremena kako bi se popravili odnosi sa SAD-om.

Bonus video: